Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


İncirliova’da Kaliteli Kuru İncir Eğitimi

AYDIN (İHA) - Aydın’ın İncirliova ilçesine bağlı İsafakılar köyünde “Kaliteli kuru incir elde etmek için üretici tarafından yapılması gereken uygulamalar” konulu eğitim çalışması yapıldı.


İncirliova’ya bağlı İsafakılar köyünde Ziraat Mühendisi Ramazan Özkan, tarafından “Kaliteli kuru incir elde etmek için üretici tarafından yapılması gereken uygulamalar” konu başlıklı eğitim sunumu yapıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Aydın Çelik ile İncirliova İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nilgün Yılmaz’ın katılımlarıyla gerçekleşen eğitim sunumuna İsafakılar köyü incir yetiştiricileri tarafından büyük ilgi gösterildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Salih Köksal, açılış konuşmasında incirde aflatoksin sorununun kesinlikle hafife alınmaması gerektiğini söyledi. Bu sorunun çözümünün ilk olarak üretimden başladığına işaret eden Köksal, “Aydın ilimizde yetişen incirin yüzde 80'ine yakını yurt dışına ihraç ediliyor. Aydın olarak incir üretimi ve kalitesinde dünyada ilk sırada yer alıyoruz. Daha kaliteli incir üretimi amacıyla bu seminerleri önemsiyoruz. Avrupa Birliği ülkeleri inciri alırken incirdeki Aflotoksini daha fazla kontrolden geçirecek. Aflatoksini fazla olan inciri geri yollayacaklar. İncirde Aflotoksinin olmaması için üreticilere önemli görev düşüyor" dedi.

Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesinde görevli Ziraat Mühendisi Ramazan Özkan da, çiftçilere incir kurutmada yapmış oldukları yanlışları vurgulanarak, kaliteli kuru incir elde etmenin teknik yönleri anlattı. İncir hasat sezonunu başlamadan önce bölgedeki kuru incir kalitesini olumsuz etkileyen önemli faktörlerden biri olan incirde aflatoksin oluşumunu önleme konusunda alınabilecek önlemlerin altı çizen Özkan, “Son yıllarda Avrupa Birliği tarafından kuru incirde aflatoksin kontrolü sıklığı artırıldı. Bu konuda gelecekte çiftçilerimiz, ürünlerini pazarlama konusunda sıkıntı yaşayabilecek. Ülkemizin geleneksel ihraç ürünleri arasında yer alan ve bölge halkı açısından büyük ekonomik değere sahip olan incirin hak ettiği değeri bulabilmesi, ihracatın ve üretiminin sürdürülebilir olması, Türk incirinin kalitesinin ve itibarının dünya pazarlarında zedelenmemesi için incirde aflatoksin oluşumunun mutlaka engellenmesi gerekiyor” diye konuştu.

Özkan’nın incirde aflotoksinin oluşmaması için üreticinin gübreleme, budama, fidan dikme, toprak analizi, toprak işlemesi, ağaçlardaki verimin düşmesi, sulama, ilekleme ve hasat zamanında dikkat edilmesi gerekenleri anlattığı eğitim toplantısı üreticilerin sorularının cevaplanmasıyla sona erdi.

Ekleme Tarihi
30.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: İncirliova’da Kaliteli Kuru İncir Eğitimi
Link: İncirliova’da Kaliteli Kuru İncir Eğitimi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız