Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
fındık 


Fındıkta Ağustos Ayında Yapılması Gerekenler

Fındık üreticileri, hasadın başlayacağı ağustos ayında dikkat etmeleri hususlar konusunda uyarıldı.


Fındık üreticileri, bahçelerinde ağustos ayında yapmaları gerekenler konusunda uyarıldı.

Trabzon Ticaret Borsası'ndan (Ttb) yapılan yazılı açıklamada, fındık hasadının başladığı bu günlerde, üreticinin bir yıllık emeğinin karşılığını alabilmesi için fındığın olgunlaşması gerektiği vurgulandı.

Olgunlaşmadan hasat edilen fındığın randımanının düşeceği ve buruşuk oranının artıp, depolanma süresinin kısalacağı belirtilen açıklamada, daldan ve dalların silkelenmesiyle yere düşürülenlerin toplanmasıyla hasat edilen fındığın harmanlamasında da kalitenin korunması için belirlenen şartlara uyulmasının hem üretici hem de ülke ekonomisine sağlayacağı katkının unutulmaması gerektiği ifade edildi.

Hasat mevsiminden en az 5-10 gün önce fındık bahçelerindeki yabancı otların temizlenmesi gerektiğine işaret edilen açıklamada, üreticilere şu uyarılarda bulunuldu:

"Bahçede bulunan ve farklı zamanlarda hasat olgunluğuna gelen, farklı çeşitleri ayrı ayrı hasat ediniz. Hasadı, yerden ve fındıklar tam olgunlaştıktan sonra yapınız. Çünkü olgunlaşmadan hasat edilen fındık hem çabuk bozulacak hem de randımanı düşük olacaktır. Hasat olgunluğuna gelip kendiliğinden yere dökülen fındığı diğerlerinin de dökülmesini beklemeden toplayınız. Hasat ettiğiniz fındıkları jüt çuvallar içerisinde, aynı gün harmana getiriniz, kesinlikle naylon çuvallar içinde ve sıkışık bir vaziyette bahçede bekletmeyiniz. Çünkü bunun sonucunda küflenme ve çürüme başlar. Harmana getirdiğiniz zuruflu fındıkları büyük yığınlar ve kalın tabaka oluşturacak şekilde yığıp bekletmeyiniz. Zuruflu fındıkları toprakla temas ettirmeyip yağmurdan koruyunuz ancak kızışma olmaması için de fındıkların üzerine örttüğünüz naylon örtüleri, yağmur nedeniyle uzun süre havasız bırakmayınız."

-"Jüt çuvallar kullanılmalı"

Açıklamada, zuruflu fındıkların beton harmanlarda 15-20 gün soldurduktan sonra patoza verildiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Fındığı verdiğiniz patozun ürünü zurufundan tam olarak ayırmasına fakat fındık kabuğuna zarar vermemesine dikkat ediniz. Zurufundan ayrılmış dane fındıkları, hafif meyilli ve temiz beton harmanda kurutunuz, eğer harmanınız beton değilse fındığınızın toprakla temasını önlemek için jüt tente veya bez kullanınız. En fazla 5 santimetre kalınlıkta beton veya jüt tente üzerine sererek kurumaya bıraktığımız dane fındıkları, yağmurdan korumak için üzerine örteceğiniz naylon örtüyü direkt fındığın üzerine değil en az 30-40 santimetre yükseklikte yaptığınız çardağın üzerine örtmelisiniz.Tam olarak kuruttuğunuz kabuklu fındıkların içindeki patozun kırdığı fındıklarla yabancı maddeleri seçiniz, çünkü bu maddelerin dayanıklılık süresi az olduğu için küflenecektir. Kuruyan fındıkları iyice soğuduktan sonra sabah erken veya akşam geç saatte jüt çuvallara doldurunuz."

Naylon çuvallara konulan fındığın kızışma yaptığını, bunun sonucunda da küflenen fındıkta kanser yapıcı etkisi olan aflatoksin maddesi oluştuğu belirtilen açıklamada, kuruyan kabuklu fındığın hemen pazara götürülmemesi, temiz, rutubetsiz ve havalandırma özelliğine sahip bir depoda muhafaza edilmesi gerektiği kaydedildi.
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
31.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Fındıkta Ağustos Ayında Yapılması Gerekenler
Link: Fındıkta Ağustos Ayında Yapılması Gerekenler




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız