Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
GDO PİRİNÇ 


'GDO'lu pirinçte Başbakanı üç bakan yanılttı'

Savcılık tarafından GDO'lu pirinç skandalıyla ilgili soruşturulan AKP'li işadamı Mahmut Arslan'ı kurtarmak için üç bakanın devreye girdiği iddia edildi.


Radikal.com.tr – Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturması halen devam eden “GDO’lu pirinç” skandalıyla ilgili olarak çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Taraf gazetesinden Mehmet Baransu’nun haberine göre, Ulusal Baklagil Konseyi Başkanı ve AK Parti eski Mersin Büyükşehir Belediye Başkan adayı işadamı Mahmut Arslan’ın ismi de soruşturmaya karıştı.

Mehmet Baransu’nun bugünkü Taraf’ta yer alan haberi şöyle:

Soruşturmaya AK Parti eski Mersin Büyükşehir Belediye Başkan adayı işadamı Mahmut Arslan’ın isminin karışmasının ardından, skandalı kapatmak için üç bakan devreye girip temaslarda bulunmuş. Önce Arslan’ı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’la görüştüren bakanlar, bir uçak gezisinde Başbakan’a yanlış bilgi verdirip, olayı kapatmaya çalışmışlar. Tarım Bakanlığı da Arslan’ın isminin olaya karışmasının ardından, kendi laboratuvarlarında yapılan analizlerde eksik inceleme yaptırıp, pirinç numunelerini değiştirerek pirinçlerde GDO olmadığını yönünde rapor düzenletmiş. Ancak savcılığın başka bir kurumdan ikinci kez rapor alması üzerine skandal ortaya çıkmış. Şimdi Tarım Bakanlığı bürokratları hakkında da rüşvetle rapor hazırladıkları iddiasıyla ayrı bir soruşturma yürütülüyor.


SAHTE “GDO’LU DEĞİL” RAPORU
 
Mersin Cumhuriyet Savcılığı GDO’lu pirinç soruşturmasında Mahmut Arslan hakkında inceleme yaparken ilginç bir bilgiye daha ulaşmış. Arslan hakkında MASAK’ın da “kara para” soruşturması yürüttüğü öğrenilmiş. Gizlilik kararı bulunan MASAK’ın soruşturması da devam ediyor. Öte yandan teknik takiplere Arslan’ın isminin karışmasının ardından soruşturmada ilginç bir trafik yaşanmış.

Skandal olay geçtiğimiz aylarda Mersin Gümrüğünde 23 bin ton GDO’lu pirinç yakalanmasıyla başladı. Mersin Cumhuriyet Savcılığı yapmış olduğu teknik takip sonucu Türkiye ’ye GDO’lu pirinç sokulmaya çalışıldığını tesbit etti. Mersin Gümrüğü’ne yapılan baskın sonucu GDO’lu pirinçlere el kondu. Pirinçlerden bazı numuneler alınıp, laboratuarlara gönderildi.

Tarım Bakanlığı yetersiz laboratuvarlarında, eksik incelemeler yaparak pirinçlerin GDO’lu olmadığı yönünde savcılığa rapor sundu. Savcılık, yaptığı inceleme sonucu, bazı numunelerin değiştirildiğini ve eksik inceleme yapıldığını belirledi. Ayrıca benzer bir soruşturmada Tarım Bakanlığı’nın, bir mahkemeye gönderdiği “laboratuvarları yetersizdir” yazısı üzerine pirinçler yetkili kurumlardan alınarak İstanbul Teknik Üniversitesi’ne incelenmek üzere gönderildi.


YENİ RAPOR SAVCILIKTA
 
Burada yapılan incelemede pirinçlerin GDO’lu olduğu belirlenip, hazırlanan rapor savcılığa gönderildi. Üniversitenin verdiği bu raporun ardından bir bakan, üniversiteden bir yetkiliyi çağırıp, makamında raporun değiştirilmesi yönünde kendisini uyardı. Bu görüşmeden kısa bir süre sonra İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiği yazıda GDO’lu pirinç çalışmasından çekildiklerini bildirdi. Arslan’ın isminin soruşturmaya karışmasının ardından yaşanan ilginçlikler bununla da sınırlı kalmadı. Gıda, sigara ve akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren Arslan, “GDO’lu pirinç skandalı”nın ortaya çıkmasıyla birlikte hükümet kanadından iki ayrı bakanla temas kurdu. Daha önce AK Parti’den Mersin Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan işadamı, konuyla ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la da görüştü. Görüşmede Mahmut Arslan, Başbakan Erdoğan’ı “Aydın Doğan, kuru gıda işine girmek istiyor. O yüzden rakiplerini bertaraf etmek için GDO’yu kullanıyor” diyerek ikna etti. Erdoğan da aldığı bu bilgi üzerine soruşturmanın bir an önce neticelenmesi için Adalet Bakanı Sadullah Ergin’i aradı. Mahmut Arslan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdiği Kırgızistan ve Moğolistan’ı kapsayan gezisine de katıldı. Arslan, GDO’lu pirinç skandalının kamuoyuna yansıdığı günlerde hem Anadolu Ajansı’na hem de günlük basın açıklamalarıyla pirinçlerin GDO’lu olmadığını açıklamıştı. Arslan’ın her gün basın açıklaması yapacak kadar bu soruşturmaya ilgi duymasının nedeni o günlerde anlaşılmamıştı.


ÜÇ İDDİANAME HAZIRLANDI
 
Mersin Cumhuriyet Savcısı Fikret Gönen, GDO’lu pirinç soruşturmasıyla ilgili üç ayrı iddianame hazırlayıp sorumluların ağır ceza mahkemesinde yargılanmalarını talep etti. “Teelsülen Biyogüvenlik kanununa muhalefet, resmî belgede sahtecilik” suçlamasıyla hazırlanan iddianameler mahkeme tarafından kabul edildi. Mahmut Arslan hakkında yürütülen soruşturma ise halen devam ediyor.


10 MİLYON DOLARI GÖZDEN ÇIKARIRIM
 
MAHMUT Arslan’ın ismi daha önce de kamuoyunun gündemine Kırgısiztan’daki bakliyat şirketleriyle ilgili gelmişti. İşadamının Kırgızistan’da bakliyat sektöründe tekel oluşturduğu belirtilmişti. Aynı işadamı hakkında petrol ve sigara kaçakçılığıyla ilgili de soruşturma yürütülmüştü. Arslan’ın yakın çevresine “MASAK’taki dosyanın sadece içeriğini öğrenmek için 10 milyon doları gözden çıkarırım” dediği bilgisi de soruşturma dosyasında yer aldı. Mahmut Aslan, Fullpet, Europan ve Arbel şirketlerinin da sahibi. Soruşturma Aslan’ın sahibi olduğu Mersin Serbest Bölgesi’ndeki Europan firması ile ilgili. Europan firması aslında Mesud Barzani’ye ait. Şirketin görünürdeki sahibi ise Mahmut Arslan.
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
31.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: 'GDO'lu pirinçte Başbakanı üç bakan yanılttı'
Link: 'GDO'lu pirinçte Başbakanı üç bakan yanılttı'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız