Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Mut’ta Bu Yıl 76 Bin Ton Kayısı Hasat Edildi, 40 Milyon Dolar Gelir Elde Edildi

MERSİN (İHA) - Mersin'in Mut ilçesinde bu yıl 76 bin ton kayısı hasadı yapıldığı, bunun 24 bin tonunun ihraç edildiği ve toplamda 40 milyon dolar gelir elde edildiği bildirildi.

Mut Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, ilk hasadı yapıldığında 12 liradan alıcı bulan sofralık kayısının, 1,50 TL ile 2,50 TL arasında değişen fiyatlarla satıldığını belirterek, "Bu yıl kayısı fiyatları geçen yıllara oranla çok iyi olup ihracatta da başarılı olduk" dedi.
İhracatta hedefi yakaladıklarını belirten Çelik, "Bu yıl iç ve dış piyasada büyük bir canlılık oldu. Çiftçimiz hasattan çok memnun. 18 ihracatçı firma sebze halinde kayısı alımı yaptı. Çağatay, septik ve İtalyan Tokalı kayısı cinsi 1,50 ila 2,50 TL'den alıcı buldu. Üretim sonuna kadar fiyatını korudu" diye konuştu.

Dünyanın ilk turfanda kayısı üretiminin Mersin'in Mut ilçesinde olduğunu ifade eden Çelik, ilçede bu yıl 55 bin 240 dekar alanda kayısı üretimi yapıldığını, 76 bin ton ürün hasat edildiğini, 24 bin ton ihracat yapıldığını ve 40 milyon dolar da gelir elde edildiğini kaydetti.

Akdeniz ülkelerinden Fransa, İtalya ve İspanya'dan önce kayısı hasatının Mut'ta gerçekleştiğine dikkat çeken Çelik, "Kayısı Romanya, Ukrayna ve Letonya ülkelerine ihraç edildi. Bundan sonraki hedefimiz ise, Uzakdoğu ülkelerinden Çin ve Japonya pazarına kayısı ihraç etmek. Bu yıl Japonya’dan gelen bir heyet incelemelerde bulundu. Japon heyet ile yapılan görüşmelerde olumlu sonuçlar ortaya çıktı. Gelecek yıllar hedefimiz, Uzakdoğu pazarına da kayısı ihracatı yapmaktır" dedi.

Ekleme Tarihi
01.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Mut’ta Bu Yıl 76 Bin Ton Kayısı Hasat Edildi, 40 Milyon Dolar Gelir Elde Edildi
Link: Mut’ta Bu Yıl 76 Bin Ton Kayısı Hasat Edildi, 40 Milyon Dolar Gelir Elde Edildi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız