Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Erdem, 'İncir İhracat Konusunda Önü Açık Bir Ürün'

AYDIN (İHA) - AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, Germencik İlçe Teşkilatıyla birlikte Germencik TARİŞ İncir işletme ve Depolama Müdürlüğü’ne ziyarette bulundu.


Erdem’i Germencik TARİŞ İncir işletme ve Depolama Müdürü Caner Işılak karşıladı. İşletme Müdürü Caner Işılak işetme hakkında Erdem’e bilgiler verirken incirin bu seneki rekoltesi ve durumundan bahsetti. Işılak, Germencik TARİŞ İncir İşletmesi’nin 42 dönüm alana kapalı olarak kurulmuş dünyanın en büyük incir işletmesi olduğuna değindi.

Organik tarım desteğini çıkaran AK Parti hükümetine teşekkür eden Işılak, “TARİŞ’in bir balans etkisinin olması lazım. Onun için tariş piyasadan çekilmemeli. TARİŞ çiftçinin sigortası gibi bir şeydir. Bu sene incirde rekolte iyi. İncir dünyanın en nazik meyvesidir. İncir mevsimi bu sene erken dönemlerinden birini yaşıyor. 3-4 gün hava şartlarında değişiklik olması hatta birkaç gün poyrazın esmesi etkiler. İncir son yılların en iyi dönemini yaşıyor” dedi.

Avrupa piyasaları kadar uzak doğu ülkeleri olan Çin ve Tayland gibi ülkelere de ağırlık vermeye başladıklarını ifade eden Işılak, amaçlarının önce ihracat yapmak olduğunu ve bu sene 60 bin ton civarında incir ihraç etmeyi düşündüklerini belirtti.

Ziyaret esnasında yaptığı konuşmada TARİŞ’in çok köklü bir üretici birliği olduğuna değinen Erdem, TARİŞ’in iyi işletilmesi halinde çiftçinin malının değer kazanmasına veya değerinde satılmasında katkısının olacağını söyledi. Zamanla TARİŞ ve diğer üretici birliklerin sıkıntılı dönemler yaşadığını dile getiren Erdem, “İşletmelerdeki yanlış işleyişler veya kanuni düzenlemelerde de eksiklikler varsa bunların giderilmesi adına hükümetlerde üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekir. Bu konuda hükümet olarak yapmış olduğumuz çalışmalarda üretici birlikler yasasını oluşturduk. Son dönemdeki kooperatiflerin ve birliklerin borçlarıyla ilgili bir düzenleme yaptık. TARİŞ ve buna benzer birliklerin borçlarını 15 yıla yaydık” dedi.

Tariş’in incir piyasasından çekilmesi durumunda olumsuz bir tesir oluşturacağına dikkat çeken Erdem, gemi yükleme tarihinin ihracat konusunda sıkıntılar oluşturduğunu ve gemi yükleme tarihinin önceye alınması durumunda incirde rutubetlenme ve aflotoksin riskinin arttığını belirtti.

İncirle birlikte çok büyük bir pazar oluştuğunu vurgulayan Erdem, “İhracatçı açısından baktığımızda İncirde güzel gelişmeler oldu ve incir ihracat konusunda önü açık bir ürün. İncirde de rakibimiz yok gibi görünüyor. 20 yıl öncesine gittiğimizde ihracatçı aktör azdı. Şimdi ise 100’ün üzerinde ihracatçı var. Bu anlamda talep eden çok olursa fiyatlar üretici lehine güzelleşir demektir” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’DEKİ BÜTÜN ÜRÜNLERE SEMBOLİKTE OLSA DESTEK VERİLMELİ”

Çiftçinin incir adına prim desteği olması istediğini söyleyen Erdem sözlerini şöyle sürdürdü; “İhracatın getirdiği diğer bir risk ise rekabette maalesef fiyatı düşürmek adına ve kalitesiz malı dışarıya sunma noktasında da bazı farklı tavır içerisine girenler oluyor. Bu da aydın incirinin imajını bozuyor. İncirin çok büyük ekonomik katkısı var. İncire destek verdiğimiz takdirde farklı ürün yetiştirenler de prim desteği isteyecek ve onlara da vermek zorunda kalacağız. Benim düşüncem belli bir müddet de olsa Türkiye’deki bütün ürünlere sembolikte olsa destek verilmeli” ifadelerini kullandı.
 
AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, sözlerini şöyle tamamladı: “İncir Allah’ın bu bölgeye bahşettiği bir ürün. İncirin geleceği ve önü açık. İncire destekleme açısından iğlekleme ve ekipman desteği yapılabilir. Bu konudaki çalışmaları ve görüşlerimi bakana ilettim. İncir mevsiminin bereketli olmasını temenni ediyorum”

Ekleme Tarihi
02.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Erdem, 'İncir İhracat Konusunda Önü Açık Bir Ürün'
Link: Erdem, 'İncir İhracat Konusunda Önü Açık Bir Ürün'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız