Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Temmuz 2025 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
çiğköfte 


12 bin 800 TL ceza

Haziranda Türk Gıda Kodeksi'ne alınan çiğ köfteye katkı maddesi ayarı geldi. Bundan sonra limon-sirke dışında çiğ köftede hiçbir katkı maddesi kullanılmayacak. Kullanıldığı takdirde 12 bin 800 TL ceza uygulanacak.

Çiğ köftede sitrik asit haricindeki tüm katkı maddelerinin kullanımına yasak getirildi. Ketçap ve bulyona, yani et suyuna da yasak geldi. Sadece sitrik asit serbest olacak.


PARA CEZASI

Halk sağlığı için büyük tehdit oluşturduğu değerlendirilen ve bir takım kanserojen maddeleri de içerisinde bulunduran katkı maddelerini çiğköfte yapımında kullananlar para cezalarıyla karşı karşıya kalacak. Denetimlerle alınan numune örnekleri laboratuarlarda incelenecek.


ET YERİNE CEVİZ İÇİ

Geçmişte etli yapılan çiğ köftedeki et kullanımı 2008'de gerçekleştirilen düzenlemeyle kaldırıldı. Merdiven altı üretmin dışında yapılan tüm üretimlerde firmalar et yerine, ceviz içi kullanıyorlar. Tebliğe öncesinde üritemde aynı zamanda ketçap ve et suyu (bulyon) da kullanılıyordu. Ancak yapılan düzenleme bu iki katkı maddesinin de kullanımına yasak getirdi.

Etsiz Çiğköfteciler Esnaf ve Sanatkarlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Akıncı ise, ketçap ve bulyondaki katkı maddelerini üretici firmalarla yaptıkları ar-ge çalışmaları sonucunda aldırdıklarını ve bu maddelerin üretimde kullanılması için bakanlıktan onay beklediklerini söyledi.
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
03.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: 12 bin 800 TL ceza
Link: 12 bin 800 TL ceza




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız