Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
buğday 


Buğdayda Rekortmen Tohumlar Üretildi

Nasırlı ellerin, toprak anaya emanet edip alın teriyle suladığı tohumların hasatta yüz güldürmesi için 52 yıl önce Adana'da kurulan Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü, buğday ıslahında bu yıl 4 yeni çeşit daha tescil ettirdi.


Nasırlı ellerin, toprak anaya emanet edip alın teriyle suladığı tohumların hasatta yüz güldürmesi için 52 yıl önce Adana'da kurulan Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü, buğday ıslahında bu yıl 4 yeni çeşit daha tescil ettirdi.

Melezleme yoluyla tescilli buğday tohumu sayısını 17'ye çıkaran enstitüde görev yapan Türk mühendisler, Gökkan, Seri-2013, Altınbaşak ve Sarıbaşak adını verdikleri yeni çeşitlerde dekara ortalama 700 kilo verimi yakaladı ve ortalama verimi üçe katladı. Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Seyyid Irmak, Türkiye'de dekara ortalama 243 kilo, Adana'da ise dekara ortalama 436 kilo buğday hasadı yapıldığını, yeni tescil edilen üçü ekmeklik, biri makarnalık buğday çeşitlerinin sağladığı yüksek verimle Türk çiftçisi tarafından çok tercih edileceğine inandıklarını belirterek, "Bölge ve ülke çiftçisinin taleplerine cevap verecek araştırmalar yapıyoruz. Yüksek verimli, kaliteli yeni bitki çeşitleri ve yeni teknolojileri geliştirmeye gayret ediyoruz. Bugüne kadar ıslah çalışmalarında 17 buğday, 9 pamuk, 5 soya, 5 yem bitkisi, 3 nohut, 2 yer bademi ve 1 ayçiçeği çeşidi geliştirerek çiftçimizin yararına sunduk" dedi.

BİR BUĞDAY TANESİ İÇİN 20 YIL

Buğdayın melezleme yoluyla ıslah edilip, tescilli tohuma dönüşmesi için yaklaşık 20 yıllık emeğin sonucu olduğunu belirten Enstitü Müdürü Doç. Dr. Seyyid Irmak, "Enstitümüzde 27 yıldır buğday ıslahı konusunda çalışmalar yapılıyor. Şimdiye kadar 17 buğday çeşidimiz tescil edildi. Son olarak 4 yeni çeşidi kazandırdık. Enstitümüzün geliştirdiği buğday çeşitlerinden 8'inin tohumluk olarak üretimi çok yoğun yapılıyor. Geçen yıl Türkiye'de sertifikalı buğday tohumluk üretimi 328 bin tondu. Bizim çeşitlerimizin tohumluk miktarı ise 78 bin ton oldu. Yani pazarın yüzde 24'ünde bizim tohumluklarımız tercih ediliyor" diye konuştu.

'BUĞDAY STRATEJİK BİR ÜRÜN'

Doç. Dr. Irmak, insan beslenmesinde temel gıdalar arasında bulunması ve hayvancılıkta yem olarak kullanımı nedeniyle buğdayın stratejik bir bitki olduğunu vurguladı. Doç. Dr. Irmak, şunları söyledi:

"Böyle önemli bir bitkinin Türkiye'de dekara verim ortalaması 243 kilodur. Adana ortalaması ise 436 kiloyu civarında. Bizim dekara 700 kiloyu aşan çeşitlerimiz bulunuyor. Yeni tescil ettirdiğimiz ekmeklik buğdaylarımızdan Gökkan'ın ortalaması 699 kilo. Maksimum 955 kiloyu gördük. Seri-2013 çeşidimizin ortalaması 714.9 kilo olarak gerçekleşti. Maksimum verim ise 1023 kilo oldu. Yine ekmeklik olan Altınbaşak çeşidimizin ortalaması 703 kilo. Maksimum verimi 941 kilo oldu. Makarnalık Sarıbaşak çeşidinde ise ortalama verim 709 kiloyu buldu. Maksimum verim 962 kilo olarak kayıtlara geçti. Bu tohumlukları ekibimizden Dr. Nazım Dinçer, Alparslan Ezici ve Dr. Şadiye Yaktubay geliştirdi." - Adana
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
03.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Buğdayda Rekortmen Tohumlar Üretildi
Link: Buğdayda Rekortmen Tohumlar Üretildi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız