Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Ramazan’da en fazla kiraz ve pirincin fiyatı arttı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ramazan öncesi ve Ramazan ortasında gıda fiyatlarında önemli artışlar yaşanmadığını bildirdi.


Bayraktar'ın verdiği bilgiye göre Ramazan ayında 18-31 Temmuz arasındaki 13 günlük süreçte marketlerde fiyatı en fazla artan ürün kiraz ve pirinç oldu. Üreticilerde fiyatı en fazla yükselen ürünler ise yumurta ve patates. Et fiyatları söylendiği gibi artmadı. 28 Haziran-31 Temmuz dönemindeki market fiyatlarında 3 üründe fiyat değişimi olmadı, 22 ürünün fiyatı azaldı, 13 üründe ise fiyat artışı yaşandı.

Şemsi Bayraktar, TZOB Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, Ramazan öncesi ve Ramazan ortasının üretici ve market fiyatlarıyla 31 Temmuz 2013’de tespit edilen üretici ve market fiyatlarını karşılaştırdı.

ET FİYATLARI

Bayraktar, “Söylenildiği gibi et fiyatları artmamış aksine az da olsa azalmıştır. Birliğimiz tarafından yapılan çalışmaya göre marketlerde dana eti fiyatları, Ramazan ayında yüzde 3,41 oranında düşmüştür. Kuzu etinde yüzde 1,32 gibi çok düşük oranlarda artış olmuştur. Tavuk etinde ise yüzde 10,25 gibi önemli bir oranda düşüş görülmüştür.” dedi.

“ET İTHALATINI HORTLATMAYA ÇALIŞACAKLAR”

Basın mensuplarının soruları üzerine, Kurban Bayramı sürecinde ette ithalat isteyen lobilerin harekete geçebileceğini belirten Şemsi Bayraktar, “Hatta hortlatmaya çalışacaklar. İthalat üzerinden kazanacakları parayı meşru görmüyorum. Bu kapı meşru bir kapı değil. Zira fiyatlar ortada… Bu fiyatlar üreticinin ürettiğini, üretimin olduğunu gösterir. Fiyat artışı olmadığına göre, üretim yeterli. Ette ithalat, hem üreticimizin hem tüketicimizin hem de ülkemizin zararı anlamına gelir.” diye konuştu.


18- 31 TEMMUZ ARASINDAKİ FİYAT GELİŞMELERİ

Bayraktar, 18 ile 31 Temmuz’u kapsayan 13 gün içinde market fiyatlarında 12 üründe fiyat değişimi görülmediğini, 12 üründe azalma, 14 üründe ise fiyat artışı olduğunu dile getirdi. Bayraktar, şunları ifade etti: “Sivri biber, patlıcan, yeşil soğan, elma, yeşil mercimek, kuru incir, Antep fıstığı, yumurta, süt, zeytinyağı, ayçiçek yağı ve patates fiyatlarında değişim yaşanmamıştır. Fiyat düşüşü yüzde 25,08 oran ile en fazla domateste görülmüştür. Domatesteki fiyat düşüşünü yüzde 4,30 ile nohut, yüzde 3,93 ile tavuk eti izlemiştir. Bu üç ürünü, yüzde 3,41 ile kuru kayısı, yüzde 3,34 ile limon, yüzde 2,07 ile zeytin, yüzde 1,69 ile toz şeker, yüzde 1,57 ile kuru soğan, yüzde 1,48 ile kuru üzüm, yüzde 1,21 ile mısırözü yağı, yüzde 0,85 ile şeftali, yüzde 0,83 ile kuru fasulyedeki fiyat düşüşleri takip etmiştir. Markette en fazla fiyat artışı ise yüzde 11,57 oran ile kirazda görülmüştür. Kirazdaki fiyat artışını yüzde 10,74 ile pirinç, yüzde 8,78 ile maydanoz takip etmiştir. Bu üç ürünün ardından, yüzde 5 ile yeşil fasulye, yüzde 4,31 ile kabak, yüzde 3,80 ile marul, yüzde 3,40 ile havuç, yüzde 2,93 ile salatalık, yüzde 2,12 ile fındık, yüzde 2,02 ile karpuz, yüzde 1,80 ile kavun, yüzde 1,57 ile kırmızı mercimek, yüzde 0,63 ile kuzu eti ve yüzde 0,45 ile dana etindeki fiyat artışları gelmiştir."

Üretici fiyatlarına da değinen Bayraktar, 16 üründe fiyatların değişmediğini, 11 üründe azalma, 7 üründe ise fiyat artışı olduğunu kaydetti.


FİYATI EN FAZLA ARTAN ÜRÜNLER

Ramazan ayında 18-31 Temmuz arasındaki 13 günlük süreçte marketlerde fiyatı en fazla artan kiraz ve pirinç olurken, üreticilerde fiyatı en fazla artan ürünlerin yumurta ve patates olduğunu belirten Şemsi Bayraktar, “Bayram öncesi artan talep yumurta fiyatlarına yansırken, patateste görülen fiyat artışı da arzdaki daralmadan kaynaklanmaktadır. Geçen sezon yaşanan pazarlama problemleri nedeniyle fiyatı çok düşen patatesin bu yıl az ekilmesiyle patates ekim alanlarında bir miktar daralma yaşanmıştır. Rekoltede düşüş beklenmektedir. Patates rekoltesindeki düşüşün yanı sıra içinde bulunduğumuz dönemde yazlık patates çeşitlerinin hasadı devam etmektedir. Piyasada yer alan patatesler yazlık çeşitlerdir. Bu durum doğal olarak patates fiyatlarına yansımıştır. Ramazan ayı öncesinde fiyatı en fazla artan domateste ve diğer sebze ve meyvelerde hasadın yoğunlaşması ile birlikte Ramazan ayında fiyatlar düşmeye devam etmiştir.” bilgisini aktardı.

28 HAZİRAN -31 TEMMUZ ARASINDAKİ FİYAT GELİŞMELERİ

Şemsi Bayraktar, Ramazan ayı öncesine göre fiyatlardaki değişimi de açıkladı. 28 Haziran-31 Temmuz döneminde market fiyatlarında 3 üründe fiyat değişimi görülmezken, 22 üründe azalma, 13 üründe ise fiyat artışı olduğunu vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti: “Kuru incir, Antep fıstığı ve toz şeker fiyatlarında değişim yaşanmamıştır. Fiyat düşüşü yüzde 44,21 oran ile en fazla domateste görülmüştür. Domatesteki fiyat düşüşünü yüzde 19,05 ile sivri biber, yüzde 15,64 ile marul takip etmiştir. Bu ürünleri, yüzde 14,75 ile elma, yüzde 10,71 ile nohut, yüzde 10,40 ile yeşil soğan, yüzde 10,25 tavuk eti, yüzde 7,88 ile limon, yüzde 6,67 ile kırmızı mercimek, yüzde 5,74 ile pirinç, yüzde 4,75 ile şeftali, yüzde 4,52 ile patates, yüzde 3,39 ile dana eti, yüzde 2,94 kuru üzüm, yüzde 2,64 patlıcan, yüzde 2,46 ile yumurta, yüzde 1,21 mısırözü yağı, yüzde 0,84 ile süt, yüzde 0,65 ile yeşil mercimek, yüzde 0,39 ile havuç, yüzde 0,39 ile salatalık ve yüzde 0,36 ile yeşil fasulyedeki fiyat düşüşleri gelmiştir. Markette en fazla fiyat artışı ise yüzde 24,9 oran ile kavunda görülmüştür. Kavundaki fiyat artışını yüzde 21,49 ile karpuz, yüzde 17,10 ile kiraz izlemiştir. Bu ürünleri, yüzde 11,84 ile kuru soğan, yüzde 8,78 ile maydanoz, yüzde 5,83 ile kabak, yüzde 4,88 ile kuru kayısı, yüzde 4,12 ile fındık, yüzde 3,82 ile zeytinyağı, yüzde 2,15 ile kuru fasulye, yüzde 2,03 ile zeytin, yüzde 1,46 ile ayçiçek yağı, yüzde 1,32 ile kuzu eti fiyat artışları takip etmiştir."

Üretici fiyatlarına değinen Bayraktar, 14 üründe fiyatların değişmediğini, 12 üründe azalma, 8 üründe fiyat artışı olduğunu kaydetti.


KARPUZ VE FINDIKDAKİ FİYAT ARTIŞININ SEBEPLERİ

Geçen yıl fiyatlar düşük olduğu için bu sene karpuz ekim alanlarının azaldığını, Ramazan ayının yaz dönemine denk gelmesi sebebiyle talebin arttığını belirten Şemsi Bayraktar, karpuz fiyatlarının bu yüzden yüksek olduğunu belirtti. Bu sene, Karadeniz Bölgesi'nde görülen kuraklık sebebiyle fındık rekoltesinin düştüğünü bildiren Bayraktar, şöyle dedi: “Ramazan öncesine göre kıyaslama yaptığımızda artış görülen kuru soğan fiyatları artan hasatla birlikte düşme eğilime girmiştir. Kirazda ise hasat yoğunluğunun azalması ile arzdaki daralmaya bağlı olarak fiyatlar bir miktar yükselmiştir.”
 
 
 
 
(CİHAN) 

Ekleme Tarihi
04.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Ramazan’da en fazla kiraz ve pirincin fiyatı arttı
Link: Ramazan’da en fazla kiraz ve pirincin fiyatı arttı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız