Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
İzzet Saban 


Evcil hayvan maması 350 milyon TL’ye koşuyor

Türkiye’de artan hayvan sahipliği ve hazır mama kullanımına paralel olarak kedi - köpek maması pazarının büyüklüğü yaklaşık 300 milyon TL’ye yaklaştı.


Türkiye’nin en büyük evcil hayvan maması üreticilerinden Tropikal Pet’in CEO’su İzzet Saban, “Türkiye’deki pazar büyüklüğü henüz beklenenin altında olmakla beraber giderek büyüyor. Pazarın 2015 yılına doğru 350 milyon TL’ye çıkacağını öngörüyoruz” dedi.
Türkiye’de ilk yerli mama üretimine 2003 yılında kendilerinin başladığını ve şu an 4 firmanın bu alanda üretim yaptığını söyleyen Saban, Türkiye’de evcil hayvanların beslenme alışkanlığına bakıldığında köpeklerin yüzde 89, kedilerin ise yüzde 77’sinin ev yemeği artıklarıyla beslendiği bilgisini aktardı.
 
Saban, “Türkiye’de ev yemeği artıklarının evcil hayvanların sağlığını ne kadar olumsuz etkilediğini bilincinin yaygınlaşması gerekiyor. Ev yemeği artıkları ve insan metabolizmasına uygun gıdalar evcil hayvanlarda ciddi tahribat yaratabiliyor” dedi.

Fon sordu, köpek aldı
 
2010 yılında ABD’li yatırım fonu Riverside’ın Tropikal Pet’in yüzde 60 hissesini satın aldığını hatırlatan Saban, Tuzla’daki 2 üretim tesislerinde 30 bin ton üretim kapasitesine sahip olduklarını söyledi. Amerikan Riverside fonunun ortaklık öncesi incelemeler sırasında kendisinin bir evcil hayvanı olmadığını not ettiğini belirten Saban, kendisinin de bunun üzerine bir köpek aldığını anlattı. Saban King Charles Spaniel türü köpeği sayesinde mamaları bizzat kullanarak şirkete tüketici penceresinden de bakabildiğini dile getirdi.
 
Kendi markaları olan Champion ve Goody ile yaklaşık 11 bin ton satış yaptıklarını dile getiren Saban bunun 2 bin tonunu aralarında Almanya, İtalya, İran, Irak, Litvanya’nın da bulunduğu 16 ülkeye ihraç ettiklerini anlattı.

100 kişiden 6’sının evcil hayvanı var
 
İzzet Saban’ın verdiği bilgilere göre Türkiye’de mama tüketiminin yüzde 80’i İstanbul’da. Tropikal Pet’in satışlarının yüzde 63’ü köpek maması, yüzde 37’si ise kedi maması. Türkiye’de hayvan sahiplik oranı dağılımına göre hayvan sahibi olan yüzde 6’lık kitlenin birden fazla hayvanı olanlar dahil yüzde 62’si köpek, yüzde 37’si kedi, yüzde 17’si kuş, yüzde 12’si ise balık besliyor.
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
05.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Evcil hayvan maması 350 milyon TL’ye koşuyor
Link: Evcil hayvan maması 350 milyon TL’ye koşuyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız