Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
şeker ve çikolata 


Şeker ve çikolataya bayram dopingi, satışlar yüzde 15 arttı

Ramazan Bayramı’na ramak kala tezgahlara çıkan şeker ve çikolata büyük rağbet görüyor. Şeker ve Şekerleme Mamulleri Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mete, bayram döneminde sektörün iyi bir trend ortaya koyduğunu vurguluyor. Toffix, Trufle ve Today markalı ürünleri ile bilinen Elvan Şirketler Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Kadiroğlu da şu an hem şekerlerine hem çikolatalarına akın olduğunu, satışlarının yüzde 15 arttığını ifade ediyor.

Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala alışveriş mekanları hareketlenmeye başlarken, bayramlık alışveriş listelerinin ilk sıralarında şeker ve çikolata bulunuyor. Söz konusu ürünlerin bayramda tüketiminin artması şeker ve çikolata sektörünü mutlu ediyor. Satışlar ile ilgili Cihan’a açıklamalarda bulunan sektörün önde gelen aktörlerinden Şekerleme ve Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mete, gerek ihracat gerek üretim rakamlarının seneden seneye büyüdüğüne işaret ediyor. Şeker ve çikolata satışlarının 10 milyar lirayı bulduğunu kaydeden Mete, "Bunun 6 milyar liraya yakın bölümü iç taleplerden, 4 milyar lirayı aşan bölümü ihracattan geliyor. İhracatımız geçen sene 2,2 milyar dolardı. Bu sene 3 milyar doları bulur. Yani ihracatta yüzde 40 gibi bir artışa ihtimal veriyoruz." diyor.

Yazın şeker ve çikolata yerine dondurmanın, soğuk içeceğin tercih edildiğini belirten Mete, "Çünkü çocukların eğilimi bu yönde. Buna bağlı olarak şekerleme ve çikolataya rağbetin gerilediği hakikat. Ama umut ediyorum okulların açılması ile satışlar artacaktır." ifadelerini kullanıyor. Bayram satışlarına değinen Mete, bu dönemlerde şeker ve çikolataya rağbetin bol olduğunu dile getiriyor. Ramazan Bayramı’nda gelirlerinin iyi olacağını vurgulayan Şeker ve Şekerleme Mamulleri Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı, tüketici eğilimlerine dair şunları aktarıyor:

"Normalde şeker ve çikolata tüketimi birey başına 1 kilogram. Bu oran bayramlarda 2,5 kilogram oluyor. Yüzde 100’ü aşıyor. Malum Ramazan Bayramı, şeker ile çikolata ile anılıyor. Bu anlamda bireyler daha çok şeker ve çikolata tüketme eğilimi ortaya koyuyor. Örneğin Marmara’da daha çok çikolata tercih ediliyor. Pahalı bir ürün, kültür ve gelir ile orantılı. Gelgelelim Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da şeker tercih ediliyor. Çünkü orada çikolatayı korumak, saklamak pek kolay değil. Alım gücü bir yana koruma saklama imkânı bu bölgelerin şeker tüketiminde önemli rol oynuyor."

Bayram alışverişlerinde tüketicilere markalı ürün almalarını öneren Zekeriya Mete, "Tabii içeride marka olmayıp da dünyada marka olan ciddi rakamlarda ihracat yapan firmalar var. Tüketicinin bunlara duyarlı olmalı. Merdiven altında üretilen ürünlerden kaçınılmalıdır. Ürününü iyi satan, iyi sunan firmaları tercih etmelidir." uyarılarını yapıyor.

3 LİRAYA DA ŞEKER VAR

Şeker ve şekerleme ürünlerinin büyük bölümünü ihraç eden sektörün önemli oyuncularından Elvan Şirketler Grubu da bayramdan umutlu. Bünyesinde Toffix, Jelaxy, Trufle ve Today markalarını bulunduran grubun yönetim kurulu başkanı Hidayet Kadiroğlu, bayram döneminde satışlarının yüzde 15 arttığını bildiriyor. Sektörün satışlarının da aynı seviyelerde olduğundan söz eden Kadiroğlu, "Bu aralar şekerleme ve çikolata tüketimi katlanıyor. Tabii bayramın yaz aylarına denk gelmesi ile şekerleme ürünlerine ilgi olduğu muhakkak. Ürünler saklama şartları, tüketim eğilimleri ile ön planda. Çikolata da rağbet görüyor. Çikolata ve çikolata kaplama ürünlerinde hem gelir hem tonaj anlamında yüzde 15 artış var." diyor.

Kadiroğlu, şeker ve çikolata fiyatlarının geçen bayramlarla aynı olacağını duyuruyor. Tüketicileri merdiven altı ürünlere duyarlı olmaya, üretim ve son kullanma tarihine bakmaya davet ediyor.

Bayramlık şeker ve çikolata fiyatları şöyle:

Ürünler Fiyatı (Kilogram)
Şeker 3-7 TL
Çikolata 8-10 TL
Hediyelik Çikolata 3-10 TL
Badem 4 TL
 
 
 
 
(CİHAN) 

Ekleme Tarihi
05.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Şeker ve çikolataya bayram dopingi, satışlar yüzde 15 arttı
Link: Şeker ve çikolataya bayram dopingi, satışlar yüzde 15 arttı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız