Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
pamuk tarla 


'Beyaz Altın' Pamukta Tehlike Çanları Çalıyor

MANİSA (İHA) - Manisa’nın Saruhanlı İlçesi'nde 10 yıl öncesine kadar temel geçim kaynağı olan ancak girdi maliyetinin yüksek, fiyatının düşük olması nedeniyle üretimi azalan pamukta ekim alanları bu yıl yüzde 4’e kadar düştü.


Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, yaptığı açıklamada, 54 bin nüfuslu ilçede geçmişte 110 bin dekar alanda pamuk üretim yapılırken, bu yıl bu rakamın 3 bin 963 dekara kadar düştüğünü belirtti.

Geçmiş yıllarda üreticisine iyi para kazandırdığı için “Beyaz Altın” diye adlandırılan pamuğun artık tarihe karıştığını ifade eden Okur, şöyle dedi:

“10 yıl öncesine kadar ilçemizde 110 bin dekar alanda üretimi yapılan ve halkın temel geçim kaynağı olan pamuk bu yıl sadece 3 bin 963 dekar alanda ekildi. Üretimdeki azalmanın en büyük sebepleri arasında tarım arazilerinin parçalı ve küçük olması nedeniyle pamuk alanlarında makineleşmeye geçilememesi ve insan işgücü bağımlılığının devam etmesi, insan işgücünün pahalı ve yetersiz olması yer alıyor. Bunların yanı sıra pamuk işçiliğinin zor, girdi maliyetinin yüksek, kazancının da düşük olması üretimdeki düşüşün başlıca etkenleri arasında bulunuyor.”

Bu sebeplerden dolayı insanların pamuk üretiminden uzaklaştığını savunan Okur, çiftçinin pamuk yerine mısır üretimine yöneldiğini dile getirdi. Okur, şartların bu şekilde devam etmesi halinde ilçedeki pamuk üretiminin gelecek yıl tamamen bitebileceğini sözlerine ekledi.

Ekleme Tarihi
05.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: 'Beyaz Altın' Pamukta Tehlike Çanları Çalıyor
Link: 'Beyaz Altın' Pamukta Tehlike Çanları Çalıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız