Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
elvan gıda 


130 ülkeye şekerleme, çikolata, kek ve bisküvi

Mustafa Kadiroğlu’nun 1952’de, babasıyla açtığı şekerleme dükkânından 130 ülkeye ihracat yapan şekerleme, çikolata, kek ve bisküvi devi Elvan Şirketler Grubu doğdu.

Eskişehirli Cici’yi de, 3 yıl önce alan Elvan, Mısır’da 30 milyon Euro’luk kek, bisküvi ve kraker fabrikası yatırımına soyundu. Türkiye’nin girişimcileri, küresel pazarlardaki tüm sorunlara rağmen rekabette sınır tanımıyor. Halen en sorunlu pazarlar olan Suriye, Mısır, Libya, Tunus gibi ülkeler başta olmak üzere 130 ülkeye ihracatını artıran Elvan Şirketler Grubu (Elvan), Mısır’da 30 milyon Euro’luk unlu mamüller yatırımı yapıyor. Üçü yurt dışında 9 fabrikalı, şekerleme, çikolata, kek, bisküvi ve süt (süt tozu ve peynir altı suyu tozu) üreten güçlü bir sanayici durumdaki Elvan, 3 yıl önce Eskişehir’in köklü markası Cici’yi de almıştı. Elvan Şirketler Grubu Başkanı Hidayet Kadiroğlu şöyle konuşuyor:
 
 
SANAYİCİ DURAMAZ
 
· Babamız ‘Sanayici duramaz, duran; sanayici olamaz’ der ve bu, bizim için önemli bir düstur. Bu söze uygun ‘akıllı’ büyümeye devam ediyoruz. İstanbul, Eskişehir, Manisa, Azerbaycan ve Mısır’da fabrikalarımız var. Yurtdışında belirli bir ciroya ulaşınca, o pazarda lider olduğumuz ürünleri yerinde üretmeyi tercih ediyoruz. 6-7 yıl içinde hızlı büyüdük ve kurumsallaşma adına önemli adımlar attık. Aile anayasamızı uygulamaya aldık, grup şirketi organizasyonuna geçtik, profesyonel-lerin karar süreçlerine katılımını artırdık. TÜBİTAK ile başladığımız Ar-Ge projeleri sonucu 65 mühendislik Ar-Ge merkezi kurduk. Makinemizi de kendimiz üretiyoruz.
 
CİCİ OPERASYONU TAMAM

· Eskişehir’de 1927’de kurulan Cici’yi 3 yıl önce almıştık. 1 yıl atıl kalmış fabrikayı, 3 ay içinde çalışır hale getirmiştik. Yatırımları tamamladık. Şu anda Cici’nin 500 çalışanı var ve yıl sonuna kadar 750 olacak. Günlük üretimi 200 ton. 40 bin metrekare kapalı alana 20 bin metrekare daha ek yatırım yapıyoruz. Yıl sonunda tamamlanacak ve günlük üretim 500 tona ulaşacak. Elvan, ihracatta çok aktif, Cici ile iç pazarda güçleneceğiz. Cici’ye bugüne kadar 50 milyon dolarlık yatırım yapmış olacağız. Mısır’da 20 bin metrekare kapalı alanda önce unlu mamüller, ardından şekerleme ve çikolata üreteceğiz. 30 milyon Euro’luk yatırım oluyor ve yıl sonunda üretime başlayacak. Mısır’ın 28 ülkeyle gümrüksüz ticaret imkanı var. Biz bu ülkenin geleceğine yatırım yapıyoruz.

‘Trende çikolata şekerleme satan çocuk’ kurmuştu

PASTANECİLERİYLE ünlü Kastamonu’dan 1936’da İstanbul’a gelen ve Şark Çikolata fabrikasına giren Ahmet Hamdi Kadiroğlu’nun oğlu Mustafa, ticarete ilk kez babasının işçi olarak çalıştığı fabrikadan aldığı çikolata ve şekerlemeleri Sirkeci Halkalı banliyö treninde seyyar tablada satarak başlamış. Daha ilkokul öğrencisiyken 19.15 trenine kadar çikolata şekerleme satarak ailesine katkı sağlayan Mustafa, babasıyla 1952’de Zeytinburnu’da bir şekerci dükkanı açmış. Sonra da bu dükkanı pastaneye çevirmiş. Mustafa Kadiroğlu, esnaflığa 1968’e kadar devam etmiş. 1968’de bir gazetede gördüğü ’çikolata makineleri satılıktır’ ilanı üzerine tesadüfen daha önce babasının çalıştığı fabrikanın makinelerini alarak 1968’de çikolata imalatına başlamış.

Suriye’ye kek ve büskivi

ELVAN Şirketler Grubu Başkanı Hidayet Kadiroğlu, “130 ülkeye ihracat yapıyoruz ve 150 milyon dolarlık ciromuzun 140 milyon doları ihracattan. Ortadoğu ve Kuzey Afrika en iyi pazarımız. Suriye’ye yüksek gümrük vergileri yüzünden daha önce hiç ihracat yapamıyorduk ama iç savaş çıkınca kek ve bisküvi talebi patladı. Gaziantep üzerinden güvenilir tüccarlar çok iyi ticaret yapmaya başladılar. Bizim ürünlerimize yüksek talep oldu ve Suriye’ye 6 ay içinde 2 milyon dolarlık ihracat yaptık. Libya, Tunus, Mısır gibi pazarlarda da çok iyi satışlar yakaladık. Mısır’a ihracatımızda 2 yılda yüzde 200’lük artış oldu. Son dönemde yavaşlama var ama bu, daha çok Fed’in kararları yüzünden devalüasyona yakın kur hareketleriyle ilgili. Mısır’a yıllık 15, Libya’ya 8, Tunus’a 3 milyon dolarlık ihracatımız var” diyor. Azerbaycan’daki fabrikalarından da Türk cumhuriyet-lerine ihracat yaptıklarını anlatan Kadiroğlu şöyle konuşuyor: “Manisa Salihli’de de bir süt tozu ve peynir altı suyu tozu fabrikası aldık. Günlük 500 ton süt işleme kapasitesi var; iki katına çıkarıyoruz. 100 kişi çalışıyor.”
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
06.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: çikolata, elvan şirketler grubu, eskişehir, hidayet kadiroğlu, ihracat, şekerleme
Link: 130 ülkeye şekerleme, çikolata, kek ve bisküvi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız