Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Bakan Eker, 2013 mısır müdahale alım fiyatını açıkladı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2013 yılı Türkiye Mahsulleri Ofisi (TMO) mısır müdahale alım fiyatının ton başına 640 lira olarak belirlendiğini açıkladı. Desteklerle birlikte bu fiyatın 696 liraya çıktığını kaydeden Eker, “640 lira/ton olarak belirlenen müdahale alım fiyatı, Bakanlığımızca verilen 56 lira/ton prim ve diğer desteklerle birlikte 696 lira/tona yükselmektedir.” dedi.

Diyarbakır Valiliği Toplantı Salonunda basın toplantısı düzenleyen Bakan Eker, 2013 yılı TMO mısır müdahale alım fiyatını açıkladı. Türkiye’nin hububat açısından toprakların yüzde 96-97’lik oranının hasat edildiğini ifade eden Eker, “Türkiye’nin bizim TÜİK’in yaptığı hesaplamaya göre bu seneki buğday rekoltemiz yaklaşık 22 milyon ton. Bunun da işte yüzde 96-97’si hasat edilmiş durumda. TÜİK’in yaptığı ilk tahmin bu.” bilgisini aktardı. Türkiye’nin bu ay mısır hasadına hazırlandığını kaydeden Eker, hasadın Çukurova ve Hatay’da başladığını söyledi. Bakanlık olarak hasat durumunu ve sektörün gelişmesini ve uluslar arası durumunu takip ederek bir takım tedbirleri öngördüklerini belirten Eker, “Türkiye genelinde bu yıl mısır ekim alanı 660 bin hektar. Yine TÜİK’in tahminine göre bu sene mısır açısından bugüne kadar ki üretimlerin üzerinde bir üretim bekleniyor. Yaklaşık 5 milyon ton Türkiye mısır rekoltesi bekliyor bu sene.” şeklinde konuştu.

TMO’nun 2012 yılında 37 alım noktasında aldığı 125.692 ton mısır karşılığında üreticilere 73 milyon lira ödeme yaptığını kaydeden Eker, “Ayrıca 100.137 ton emanet alım gerçekleştirmiştir. TMO bugüne kadar mısır ekiliş durumu, bitki gelişimi, üretim durumu ve ürün maliyeti gibi birçok konuda çalışmalar yapmış, bu suretle elde edilen verileri de alım politikalarının oluşturulmasında dikkate almıştır.” ifadelerini kullandı. Türkiye’de 2013 dönemi 1. ürün mısır hasadının 1 Ağustos itibariyle Çukurova ve Amik Ovası’nın erken ekim yapılan yerlerinde başladığını dile getiren Eker, ancak hasat edilen ürünün henüz piyasada işlem görmediğini ifade etti.

"ALIMLARDA RANDEVU SİSTEMİ GETİRDİK"

TMO tarafından, piyasalar yakından izlenerek müdahale politikaları şekillendirildiğini söyleyen Eker, şöyle konuştu: “Bu yıl mısır alımlarında izlenecek politikalar; TMO, mısır üretimi yapılan bölgelerdeki tüm işyerlerinde 12 Ağustos 2013 Pazartesi günü itibariyle mısır alımı yapacaktır. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı üreticiler, belgelerindeki üretim miktarının tamamını peşin satabilecek veya emanete bırakabileceklerdir. ÇKS Belgesi olmayanlar ise üreticiden aldığını belgelemek kaydıyla TMO depolarına emanete bıraktıkları ürünlerini, 1 Ocak 2014 – 31 Mayıs 2014 tarihleri arasında TMO’ya satabileceklerdir. TMO, üreticilerimizin işyerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla 2013 yılında, mısır alımlarında tam randevulu alım yapacaktır. Herkes randevu alıp gelecek. Bu önemli bir konu. Randevu işlemini bizim TMO işyerlerinin bulunduğu, şubelerde ajanslarda alabileceği gibi İnternet sitesinden de alınabilecek. Ürünlerini TMO depolarına emanete bırakan üreticiler, talepleri halinde makbuz senediyle TMO’dan yüzde 30 avans alabilecek veya anlaşmalı bankalardan kredi kullanabileceklerdir. ÇKS Belgesi olmayanlar ise anlaşmalı bankalardan makbuz senediyle kredi kullanabileceklerdir.”

ALIM FİYATI DESTEKLERLE 696 LİRA ÇIKTI

TMO müdahale alım fiyatı belirlenirken üretim miktarı, maliyet, iç ve dış piyasa fiyatları, enflasyon, refah payı, üretimin sürdürülebilirliği ve kamuoyu beklentileri dikkate alındığını dile getiren Eker, “2012 yılında, 595 lira/ton olarak açıklanmış olan mısır müdahale alım fiyatı; 2013 yılında ton başına 640 lira olarak belirlenmiştir. Bu fiyata ilave olarak geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 40 lira/tonluk primin yanında gübre, mazot ve toprak analizi gibi destek ödemelerine 2013 yılında da devam edilecektir. 640 lira/ton olarak belirlenen müdahale alım fiyatı, Bakanlığımızca verilen 56 lira/ton prim ve diğer desteklerle birlikte 696 lira/tona yükselmektedir.” diye konuştu.
 
 
 
 
(CİHAN) 

Ekleme Tarihi
10.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Bakan Eker, 2013 mısır müdahale alım fiyatını açıkladı
Link: Bakan Eker, 2013 mısır müdahale alım fiyatını açıkladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız