Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Kraliçe Kate'nin Şifa Bulduğu Bursa Siyah İncirinin Hasadına Başlandı

BURSA (İHA) - İngiltere veliahttı William'ın eşi Cambridge Düşesi Kate'in hamilelik döneminde sabah bulantılarında yediği Bursa’nın meşhur siyah incirinin hasadına başlandı.

Türkiye genelinde siyah incir ihracatının yüzde 90'ı Bursa'da üretilirken, bu yıl beklenen ihracat hedefi ise 30 milyon dolar. Başta Rusya ve Arap Ülkelerinin yanı sıra Avrupa’danda büyük rağbet gören Bursa'nın meşhur siyah inciri alımın ilk gününden üreticinin yüzünü hem fiyat, hem de rekolte bakımından güldürdü. Sabahın ilk ışıklarında tarlalarına giden köylüler, incirlerini ilk hasadını yaptı. İlk günden fiyatların 3 TL’den açılması üreticinin yüzünü güldürürken, incirin bol zamanında fiyatların aşağıya çekilmesinden endişe ediyor.


DÜŞES KATE HAMİLELİK DÖNEMİNDE SİYAH İNCİR YEMİŞTİ
 
İngiltere veliaht prensi William'ın eşi Cambridge Düşesi Kate'in sabah bulantılarına karşı Bursa inciri yediğinin ortaya çıkması bütün dünyanın gözünü Bursa’ya çevirdi. Düşes Kate'in siyah incir yemesiyle ilgili İngiliz gazetelerinde çıkan haberler Bursa siyah incirinin büyük tanıtımını sağladı. Daily Mail'in haberine göre, Düşes Kate kendisini hamileliğinin ilk haftalarında hastanelik eden bulantılara karşı çareyi siyah incirde buldu. Demir ve B6 vitamini ile sindirimi kolaylaştıran enzimler açısından en zengin meyvelerden biri olan incirin Kate'e iyi geldiği bildirildi.

Mudanya’nın Yörükali köyünde incir üreticiliği yapan Ahmet Durmuş yeni bir incir sezonunu başladığını ifade ederek, “Sabah erken saatlerde tarlalara giderek incirlerimizi topluyoruz. Hava ısınmaya başladığında bırakıyoruz. Sıcakta incir toplanınca yumuşama yapıyor. Bu yüzden erken saatlerde gidiyoruz. Bugün firmalar şirketlerini yeni açtı. Bu yıl havalardan dolayı incirler biraz daha erken oldu. Şirketler de 3 TL’den alım yapıyor” dedi.
 
Bu yıl incirlerin 10 gün erken olgunlaştığını belirten üreticiler, “Geçen yıl incir alımı 4 TL'den başlanmıştı. Bu hasat yılında bu fiyatın 4.5- 5 TL arasında olmasını diliyorduk. Ancak bu sene incir alımları 3 TL’den başladı” diye konuştu.

"İNCİRDEN 30 MİLYON DOLAR İHRACAT HEDEFİMİZ VAR"
 
Bursa Siyah inciri ile ilgili açıklama yapan Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçılar Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı, "Bu sene 15 bin ton rekolte bekleniyor. Geçen sene de aynıydı. Bu sene de aynı şekilde bekleniyor. AB ülkeleri ve Rusya başta olmak üzere, onlarca ülkeye Bursa siyah incirimiz gönderiliyor. Taze incir ihracatının yüzde 99'u Bursa siyah inciri karşılıyor. Bu sene 30 milyon dolar ihracat hedefimiz var. Bursa'da 100'e yakın firma siyah inciri alımı üretimi yapıyor. Bu firmaların ilk 10'u ihracatın yüzde 80'ini gerçekleştiriyor. İncir ihracat kilosu 2 dolardır. İlk başlangıçta meyveler fazla kaliteli olmuyor. Bizde Avrupa bizim incirimize alışsın ve daha kaliteli mal gönderebilmek için bakanlıkla da irtibata geçiyoruz. Bu yüzden incir sezonu biraz geç açılıyor. İncir sezonunun yaklaşık 2 ay sürmesini bekliyoruz. Şimdiden bütün tüketiciler için hayırlı bir sezon olmasını diliyorum" diye konuştu.

İNCİRDE DOLANDIRICILIK İDDİASI
 
Aynı köyde alım yapan Halil Tetik ise, “Geçen yıl bir firmaya incir alımı yapmıştım. Firma baştan paraları ödedi, ama son zamanda 13 bin 500 TL alacağım kaldı. Ben ve arkadaşlar mağdur olduk. Aradan bir sene geçmesine rağmen parayı ödeyeceğiz diyorlar ama daha ödeme yapmadılar. Mağdur olduk” şeklinde konuştu. 

Ekleme Tarihi
12.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Kraliçe Kate'nin Şifa Bulduğu Bursa Siyah İncirinin Hasadına Başlandı
Link: Kraliçe Kate'nin Şifa Bulduğu Bursa Siyah İncirinin Hasadına Başlandı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız