Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
karpuz3 


8 Kez Şampiyon Olan Karpuzcu, 9'uncusu İçin Hazırlanıyor

Diyarbakır'da karpuz festivallerinde şimdiye kadar 8 kez birinci olan karpuz yetiştiricisi Osman Uçar,9'uncu kez birinciliği elde etmek istiyor.

Diyarbakır'da Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen, karpuz festivallerinde şimdiye kadar 8 kez birinci olan 25 yıllık karpuz yetiştiricisi Osman Uçar, bu yıl 9'uncu kez birinciliği elde etmek için Dicle Nehri kıyısında ektiği karpuzlara gözü gibi bakıyor.

Diyarbakır'da merkeze bağlı Erimli Köyü'nde çiftçilik yapan 48 yaşındaki Osman Uçar, Dicle Nehri kıyısında icar ettiği arazilerde ektiği karpuzlarla, 25 yıl içerisinde tam 8 kez festival birincisi oldu. 9'uncu kez şampiyon olmak için özel olarak yetiştirdiği karpuza gözü gibi bakan Uçar, "Karpuz ekmek için arazi temini konusunda sıkıntı yaşamamak için tarla sahiplerine cazip tekliflerle gidiyorum. Kar payı ile ortak olduğum arazi sahipleriyle hep iyi ilişkiler kurdum. Bugüne kadar Diyarbakır'da düzenlenen karpuz festivallerinde 8 kez birincilik ödülü aldım. Mesela şimdiye kadar yetiştirdiğim en büyük karpuz 51 kilo 860 gramlıktı. Bu karpuz ile yine birinci olmuştum. 4 yıl önce ise 41 kiloluk net ağırlığı ile yine birinci oldum. Ondan sonraki 3 yılda derece alamadım. Ancak bu yıl çok iddialıyım, şu an tarlada ekili karpuzlarım 40 kiloya ulaşmış durumda, festival gününe kadar 50 kiloyu bulur diye düşünüyorum. 8 kez şampiyon oldum ancak tarla sahibi olmadığım için hiç bir şampiyonluk benim adıma olmadı, hep tarla sahiplerinin adına oldu. Çünkü yarışma şartlarında, yarışmaya girebilmek için tarla sahibi olmak gerekiyor" dedi.

Diyarbakır karpuzu yetiştiriciliği hakkında bilgi veren Osman Uçar, "Geçmiş dönemlerde her bir karpuzun bir deve ile taşındığını biliyorum, babalarımızdan, dedelerimizden duyduk. Develer ile taşınır, Kılıçlar ile kesilirdi. Ancak teknoloji geliştikçe karpuzlar küçüldü. Şimdilerde Diyarbakır karpuzu ekimi ve üretiminde çok büyük düşüş var. Son zamanlarda 60 kiloluk karpuzu da gördüm. Ama artık o kiloya tekrar ulaşılır mı bilmiyorum. Eylül ayında yapılacak festival için özel olarak yetiştirdiğim karpuza bebeğim gibi bakıyorum. Gece ve gündüz burada kalıyorum, özel bakım gerektiriyor" diye konuştu. - Diyarbakır
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
12.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: 8 Kez Şampiyon Olan Karpuzcu, 9'uncusu İçin Hazırlanıyor
Link: 8 Kez Şampiyon Olan Karpuzcu, 9'uncusu İçin Hazırlanıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız