Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Tarım ilaçlarının bilinçsizce kullanımı çevreyi tehdit ediyor

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sibel Cevizci, tarım ilaçlarının çiftçiler tarafından bilinçsizce kullanılması nedeniyle büyük tehlikeler oluşturduğunu söyledi.

Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, tarım ilaçlarının insan, hayvan ve çevre sağlığı için büyük tehdit oluşturduğunu dile getiren Cevizci, bu ilaçların kullanımı konusunda çiftçilerin eğitilmesi gerektiğini vurguladı. Diğer ülkelere göre Türkiye'de tarım ilaçlarının çok daha sık kullanılmadığını belirten Cevizci, en büyük sıkıntının çiftçilerin ilaçları doğru kullanmayı bilmemesinden dolayı insanlar, hayvanlar ve çevre için tehlike oluşturduğunu aktardı.

Cevizci, şunları ifade etti: "Tarım ilaçlarının amacı ürünlerin bozulmamasını ve daha kaliteli koşullarda ürün elde edilmesini sağlamaktır. Bitkiye zararlı olabilecek pek çok faktör mevcut. Tarım ilaçları da bu zararlı faktörlerin yok edilmesi, bitkilerin korunması ve geliştirilmesi amaçlı kullanılıyor. İlaçlama sonrası ürünleri toplama zamanı geldiğinde ilacın ürüne geçmediğini kesin olarak söyleyemiyoruz. Bugün zaten bunun mücadelesi veriliyor. Tarım ilaçları hem insanlara hem hayvanlara hem de çevreye zararlar verebiliyor. Aslında tarım sağlığı sorunları küresel bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkıyor."

ÇİFTÇİLER BİLİNÇLİ DEĞİL

Dünyada tarım ilaçlarının kullanımı, çiftçinin tutumu hakkında birçok çalışma ve çalışma sonrası müdahaleler olduğunu anlatan Cevizci, Türkiye'de bu konuda çalışmaların yeni başladığını kaydetti. Cevizci, yaptıkları çalışmalarda gördükleri sıkıntıları şöyle aktardı: "Geçtiğimiz dönemlerde Çanakkale’nin bir köyünde çiftçilerin tarım ilaçları kullanımı ile ilgili bir çalışmamız oldu. 50 çiftçiye tarım ilaçları konusunda çeşitli sorular sorduk. Bu çalışma sonucunda çiftçilerin çok büyük bir kısmının ilaçlama sırasında eldiven ve maske kullanmadıklarını gördük. Bunun yanında bu çalışmayı ilaçlamanın yoğun olarak yapılmadığı bir dönemde uygulamamıza rağmen gezdiğimiz bölgelerde çeşme kenarlarında ve tarlalarda boş ilaç kutuları bulduk. Bu sadece bölgemizin sorunu değil, bu Türkiye’nin sorunu, hatta küresel bir sorun. Çiftçinin bu konuda herhangi bir kabahatinin olduğunu düşünmüyorum. Çiftçi, tarım ilaçlarını kullandıktan sonra ne yapacağını, boş ilaç kutularını nasıl yok edeceğini bilemiyor. Toplanan bir yer yok. Hem insan, hayvan ve çevre sağlığını koruyabilmemiz için hem de plastik kirliliğinin olmaması için bu sağlıksız yok etme koşullarını önlememiz gerekiyor."

Ortaya çıkan tablonun ciddi sorunlar doğurabileceğini belirten Cevizci, çiftçilerin tarım ilaçlarını kullanması ve çevreye zarar vermemesi için bilinçlendirme çalışması yaptıklarını sözlerine ekledi. 
 
 
 
 
(CİHAN) 

Ekleme Tarihi
13.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Tarım ilaçlarının bilinçsizce kullanımı çevreyi tehdit ediyor
Link: Tarım ilaçlarının bilinçsizce kullanımı çevreyi tehdit ediyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız