Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
karpuz tarlası 


Ekim alanı azalınca fiyatları tavan yaptı

Son yıllarda düşük fiyatı nedeniyle üreticisini mağdur eden karpuz, bu yıl ekim alanları azaldığı için tüketicinin elini yakıyor.

ŞANLIURFA - GAP'ın etkisiyle bölge çiftçisinin son yıllarda tercih ettiği karpuzun fiyatı, bu yıl az ekilince yükseldi.

Şanlıurfa Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Faruk Akbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde domates, soğan ve karpuzda yaşanan fiyat dengesizliğini, düzenli bir tarım haritası uygulanamamasına bağladığını kaydetti.

Karpuzun geçen yıl 10 kuruştan satıldığını, bu nedenle de üreticinin mağdur olduğunu anımsatan Akbaş, birçok çiftçinin bu yıl karpuz ekmediğini söyledi.

Ekim alanı azaldığından bu yıl fiyatların yükseldiğini belirten Akbaş, şöyle devam etti:

"Karpuzun kilogramının 0,80 lira seviyelerini görmesi, Türkiye ve dünya standartlarına göre çok yüksek. Geçen yıl kilosu 10 kuruş civarında seyreden karpuzun bu yılın aynı döneminde 80 kuruşa yükselmesi sıkıntı yaratıyor. Bunun nedeni ülkedeki tarım politikalarının yanlış uygulanması. Çiftçi, Milli Piyango oynar gibi kafasına ne eserse o ürünü ekiyor. Böyle olunca fiyatlar günden güne tepetaklak oluyor. Bunun önlenmesi için çiftçilerin yönlendirilmesi gerekiyor. Şu anda Türkiye'nin her tarafında karpuz sıkıntısı yaşanıyor."

Şanlıurfa'da yetiştirilen karpuzların pazarda yerini aldığını vurgulayan Akbaş, "Kentimizden günlük 30-40 kamyon karpuz, ülkenin çeşitli yerlerine gönderiliyor. Şu anda karpuzun kilosu 80 kuruştan satılıyor. Önümüzdeki günlerde fiyatların artacağını düşünüyoruz. Çünkü gerçekten piyasaya arz edilen mallar talebi karşılayamıyor" dedi.

- "Doğru tarım politikalarının uygulanması gerekiyor"-

Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen de bu yıl karpuz fiyatlarının önümüzdeki sezon çiftçiyi bu ürüne yönlendireceğini söyledi.

Üretimin artacağından önümüzdeki yıl fiyatların yeniden düşeceğini ve karpuzun tarlada kalacağını öne süren Öztürkmen, şunları kaydetti:

"Bu fiyat dengesizliğinin giderilmesi için doğru tarım politikalarının uygulanması gerekiyor. Doğru bir politika uygulanır ve çiftçilerimiz doğru zamanda doğru ürünü yetiştirirse hem tüketici hem üretici memnun olur. Çiftçiler özellikle örtü altı ve turfanda sebzecilik gibi alanlara yönelip, ürünün normal zamanda az bulunduğu dönemde bunu piyasaya sunarak yüksek gelir elde edebilir."
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
13.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Ekim alanı azalınca fiyatları tavan yaptı
Link: Ekim alanı azalınca fiyatları tavan yaptı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız