Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Kestane balı üretiminin ikiye katlanması bekleniyor


Türkiye’de büyük rağbet gören kestane balının en çok üretildiği iller arasında yer alan Yalova’da, 2011 yılında yaşanan koloni kayıpları geçen yıl geri kazanılarak 50 ton kestane balı elde edildi.


YALOVA - Türkiye’de büyük rağbet gören kestane balının en çok üretildiği iller arasında yer alan Yalova’da, 2011 yılında yaşanan koloni kayıpları geçen yıl geri kazanılarak 50 ton kestane balı elde edildi. Kovan sayısını geçen yıl, önceki yıllara oranla yüzde 50’nin üzerinde artıran bölge, 2013 sezonunu ise 25 binin üzerine kovan ile karşıladı. Kovan sayısındaki artış ile birlikte verimlilikte de ciddi bir yükseliş bekleyen arı yetiştiricileri, üretimi ikiye katlayarak 100 bin tonun üzerinde kestane balı elde etmeyi hedefliyor.

2011 yılında üretim sezonunun verimsiz geçmesi nedeniyle arı kolonilerinin hayatta kalma durumunun yüzde 50 oranında azaldığını ve bunun da üreticiye büyük sorunlar yaşattığını ifade eden Yalova Arı Yetiştiricileri Birliği Danışmanı Mürşit Korkut, geçen yıl sezonu 20 bin kovan ile açtıklarını ve 50 bin tonluk kestane balı üretimi ile verimliliği yeniden kazandıklarını söyledi. Bu sezon 25 binin üzerinde kovan elde edeceklerini aktaran Korkut, “Bu, Yalova’nın arıcılık sektörü için büyük bir kazanım. Arıcı başına düşen kovan sayısının artması, üretim miktarının artışının sağlanmasının yanında ürün çeşitliliğinde ve branşlaşmış işletmelerin oluşumunda da etkili olacaktır” dedi.

Orman alanları verimliliği yüzde 20 artıracak

Arı kolonilerinin yüzde 60’ının orman alanında olduğunu kaydeden Korkut, ormanlarda arıcılara konaklama alanları oluşturmaya yönelik Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, Model Orman Derneği, Yalova İli Arı Yetiştiricileri Birliği ve ilgili tüm kurumlar ile müşterek çalışmalar yaptıklarını bildirdi. Arıcıların ormanlık alanları verimli ve sağlıklı kullanmaları konusunda girişimlerde bulunduklarını belirten Mürşit Korkut, “Proje kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından belirlenen arı konaklama alanları sayısal haritalara işlenerek mevcut konaklama ve yeni konaklama alanlarının belirlenmesi gerçekleştirildi. Bu projenin verimliliği en az yüzde 20 artıracağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu. Çevre illerde faaliyet gösteren arı yetiştiricilerinin de Yalova’yı tercih etmeye başladığına değinen Korkut, yalnızca iç piyasaya yönelik üretim gerçekleştirildiğini ancak paketleyici firmalar aracılığıyla dolaylı ihracat yapıldığının da bilgisini verdi.

Ürün çeşidini geliştirerek dolaylı ihracat sağlıyor

Mürşit Korkut, bölgede iç piyasanın ihtiyacını karşılamak amacıyla üretim yapıldığını ancak gelişmiş ürün çeşitliliği ile paketleyici firmalar tarafından, dolaylı olarak da ihracatın sağlandığını ifade etti. Yalova İli Arı Yetiştiricileri Birliği olarak ürün çeşitliliğine de önem verdiklerini dile getiren Korkut, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üretimde ürün çeşitliliğinin sağlanması işletmelerin sürdürülebilirliği bakımından önemli bir kriter. Arıcılarımız bal üretiminde gezgin arıcılık yaparak kestane balı dışında kır çiçeği, ayçiçeği, çam, yayla balı gibi çeşit artışına yönelik çalışmalar gerçekleştirmektedir. Koloni varlığımızın yüzde 80’i polenlikli kovanlardan oluşurken, propolis ve arı sütü gibi arı ürünleri de üretimimizde yer alıyor. Branşlaşmış işletmelerin oluşması hususunda da çalışmalarımız devam etmektedir.”











http://www.kobiden.com/

Ekleme Tarihi
13.08.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Kestane balı
Link: Kestane balı üretiminin ikiye katlanması bekleniyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız