Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Toroslardan Akademik Köy Yoğurdu 

Toroslar'ın bitkilerinden akademik köy yoğurdu

KONYA (CİHAN)- Selçuk Üniversitesi, Ar-Ge çalışmaları kapsamında köy yoğurdu mayası üretti. ‘Sefir’ markasıyla piyasaya çıkan yoğurt mayası Toros Dağları’ndan elde edilen bitkilerin laboratuvar ortamında saflaştırılmasıyla üretildi.


Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Levent Baş, uzun süren Ar-Ge çalışmaları sonrasında geleneksel köy yoğurdu standardında laboratuvar ortamında üretilen toz mayanın, hiçbir katkı maddesi içermediğini belirtti. Prof. Dr. Baş, alışveriş merkezlerinde satışa sunulan Sefir’in, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu bakterilerin çeşidi ve oranının göz önüne bulundurularak üretildiğini söyledi. Sefir yoğurt mayasının evde geleneksel köy yoğurdu yapmak isteyenlerin vazgeçilmezi olacağını söyleyen Prof. Dr. Baş, “Eğer doğal ve geleneksel yoğurdun eşsiz lezzeti ve niteliklerini her zaman aynı düzeyde elde etmek istiyorsanız Sefir tüm bu isteklerinize en kaliteli cevabı verecektir.” dedi.

ÖNCE SAFLAŞTIRILIYOR SONRA DONDURARAK KURUTULUYOR

Ar-Ge çalışmaları sonucunda laboratuvar ortamında Türkiye’nin ilk yoğurt mayasını ürettiklerini anlatan Prof. Dr. Baş, “Sefir’i, ülkemizin nadide diyarlarından olan Toros Dağları’ndan elde edilen bitkileri saflaştırıp, çoğalttıktan sonra liyofilizasyon (dondurarak kurutma) yöntemiyle elde ettik. Geleneksel köy yoğurdu, halk arasında ‘Yoğurt Çalma’ adı verilen yöntemle yapılıyor. Ancak her mayalamada yoğurdun içerisindeki vücudumuz için gerekli bakterilerin oranı ve kalitesi düşüyor. Buna karşın laboratuvar ortamında ürettiğimiz Sefir’de böyle bir şey söz konusu değil. Toz şeklinde ve son derece doğal yolla mayalama yapılıyor ve her mayalamada ayrı bir toz kullanıldığı için kalite ve vitamin oranı hiç düşmüyor. İçerisinde hiçbir GDO, koruyucu, dengeleyici, koku verici, kıvam artırıcı, boya ve şeker maddesi de bulunmuyor.” açıklamasını yaptı.

PAKETİ 1.35 TL

Prof. Dr. Baş, Sefir yoğurt mayasının her bir paketinin alışveriş merkezlerinde 1.35 TL ile satışa sunulduğunu açıkladı. Prof. Dr. Baş, Akademik Köy Yoğurdu’nun kullanım şeklini ise şu şekilde anlattı: “Bir paketi 0.5 litreden 5 litreye kadar olan miktardaki bir sütü mayalayabilme özelliğine sahiptir. 2 litrenin üzerinde olan miktarlarda mayalanma süresi biraz daha uzar. Mayalama işlemi öncesi ısıtılan sütü 42 - 45 dereceye kadar soğutmak gerekir. Bunu termometre ya da parmağınızı 5 saniye sütün içerisinde beklettiğinizde yanmaması ile de tespit edebilirsiniz. Isı çok önemlidir, çünkü ideal yoğurt kalitesini sütün mayalanma ısısının az ya da çok olması önemli ölçüde etkiler. Sütü soğutma işlemini yaptıktan sonra Sefir mayasını ayrı bir kap içerisinde az bir miktar ılık süt ile birlikte iyice eritmek gerekir. Eritme işleminin ardından sütün içine dökülerek tam karışım sağlanmalı. Mayalama işlemi yapıldıktan sonra kendi ısısını koruması için örtü ile sarın ve sarsmadan yaklaşık 4 -6 saat süresince bekletin. Daha sonra yoğurdunuzu buzdolabına alıp soğutabilirsiniz.” CİHAN
 
 
 

Ekleme Tarihi
14.08.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: akademik köy yoğurdu
Link: Toroslardan Akademik Köy Yoğurdu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız