Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
ithal et 


ETBİR'den ithal dana talebi

Et Üreticileri Birliği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı, et fiyatlarında son günlerde artış olduğunu belirterek, "Et fiyatlarının dengelenmesi adına belli bir süre besilik dana ithalatı yapılabilir" dedi.

Bılıkçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin et konusunda kendisine yetebilecek konumda ilerlemesi dolayısıyla yılbaşından bu yana et ithalatı yapmadığını söyledi.


Besilik dana fiyatlarının yükselmesi nedeniyle et fiyatlarında artış gözlendiğini, Türkiye'de şu anda besilik dananın yeterli miktarda bulunmadığını aktaran Bılıkçı, şunları kaydetti: "Et fiyatının yükselmesinin birinci nedeni dolar ve avrodaki kur artışıdır. Sonuç olarak yem fiyatları arttı. Üreticiyi etkileyen durum tüketiciye de et fiyatında yansıdı. Et fiyatlarının yükselmesinin ikinci nedeni ise Türkiye'de halen yeteri kadar besilik dana yok. Bu duruma çözüm olarak besilik dana ithalatının yapılmasını istiyoruz. ETBİR olarak ithalata karşıyız ama Türkiye et konusunda şu anda kendine yetebilecek vaziyette değil. Et fiyatlarının dengelenmesi adına belli bir süre, besilik dana ithalatı yapılabilir. Çoğu besici hayvanını kestikten sonra fiyatların yüksek olduğunu söyleyerek yerine hayvan bağlamak istemiyor. Karkas ve kasaplık et ithalatının yapılmasını istemiyoruz. Çünkü ülke ekonomisine bir katkısı yok. Dışarıdan alınan besilik hayvan en azından altı ay besleniyor ve Türkiye'de kesiliyor. Hayvanın derisi ve diğer ürünleri de kullanılabiliyor. Türkiye'de birçok kesimhane besilik hayvan için çalışıyor. Dolayısıyla besilik hayvanın Türkiye'ye daha faydalı olacağını düşünüyorum. En azından besilik hayvan geldiği taktirde yem fiyatlarındaki artış dengelenir ve besilik dana fiyatlarında da düşüş yaşanır."

Türkiye'nin dünya et pazarındaki durumu

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ETBİR'in sürekli görüşmeler halinde olduğunu ifade eden Bılıkçı, birçok firmaya Bakanlık tarafından teşvik verildiğini kaydetti. Türkiye'nin bir, bir buçuk yıl içerisinde teşvikler sonucunda et konusunda yeterlilik sağlayabileceğini anlatan Bılıkçı, et sektörünün çok değişken olduğunu kaydetti. Et fiyatlarının önümüzdeki beş-altı ay düzenli şekilde seyretmesi gerektiğini belirten Bılıkçı, "Dünyaya baktığımızda, Avrupa'da etin kilosu 3,5 avro, Amerika'da 3 dolar, Brezilya'da 2 dolar seviyesinde. Yani Türkiye, Afrika ülkeleri hariç en yüksek et fiyatı olan ülkelerden bir tanesi. Avrupa'ya göre Türkiye'de et fiyatı çok yüksek. Buna çözüm olarak Bakanlık teşvik verdi. Fakat bunların faaliyete geçerek üretim yapabilmeleri zaman alıyor. En azından bu ara fiyatların yeniden ortalama olarak belirlenmesi adına besilik danaya izin verilmelidir. Tabi bu ihracat belirli bir süre yapılmalıdır. Türkiye bu konuda yeterlilik sağladığında besilik dana ithalatı durmalıdır" diye konuştu.

"Satışlar fiyatların artmasıyla yavaşladı"

Kasap Özgen Uskan da, son zamanlarda et fiyatlarında iki liralık bir yükselme gözlendiğini söyledi. Et fiyatlarındaki yükselmenin bazı tüketicileri etkilediğini anlatan Uskan, "Fiyatlar satış yerine göre değişkenlik gösteriyor. Bizim marketler ile aramızdaki farkı araştırıyorum. Mesela parça eti de 28 liraya, antirikotu da 28 liraya satıyorum. Fakat marketler antrikotu 40-50 lira aralığında, uçuk fiyatlarla satıyorlar. Genellikle kuzu etinin kilosu 30 lira, dana- kuşbaşı 27-28 lira, kıyma 27 lira, bonfile 40 lira ve pirzola 30-35 lira aralığında satılıyor" dedi.

Kurban bayramı için ithal hayvan getirileceğini duyduklarını belirten Uskan, ithal hayvanın fiyatları düşürebileceğini, ancak besilik hayvanın Türkiye'de kesime hazır hale getirilmesinin daha iyi olabileceğini kaydetti.
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
14.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: ETBİR'den ithal dana talebi
Link: ETBİR'den ithal dana talebi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız