Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Türkiye'nin Fındık Üretimi

TTB Meclis Başkanı Mehmet Cirav: "Türkiye sahip olduğu 700 bin hektarı aşkın alanda 1,5 milyon ton fındık üretip bunu da pazarlayabilecek hedefe yönelik çaba içinde olmalıdır"

Trabzon Ticaret Borsası (Ttb) Meclis Başkanı Mehmet Cirav, Türkiye'nin sahip olduğu 700 bin hektarı aşkın alanda 1,5 milyon ton fındık üretip bunu da pazarlayabilecek hedefe yönelik çaba içinde olması gerektiğini belirtti.

Cirav, yaptığı yazılı açıklamada, "fındığı daldan değil, yerden toplayın" sloganıyla başlatılan kampanya kapsamında çeşitli ebatlarda bin afiş basılarak üreticilere dağıtıldığını, kampanyaya üreticilerin ilgi gösterdiğini ifade etti.

Fındığı tam olgunlaştırarak yerden toplamanın kalitede en az 2-3 randıman fazlalık yarattığını, buruşuk oranının azaldığını, toplama maliyetini de düşürdüğünü kaydeden Cirav, şöyle devam etti:

"Üreticilerimize teşekkür ediyoruz. Hem kendilerine hem de milli ekonomiye kazanç ve katkı sağlıyorlar. Bu da göstermektedir ki fındık üreticisi kendisine makul ve mantıklı yapılan uyarıları dikkate almaktadır, alınmak da zorundadır. Çünkü fındıkta birim alandan alınan verim miktarı giderek azalmaktadır. Bunun artırılması için yerden toplama dahil olmak üzere bahçelerde gençleştirme, ağaç ve toprak bakımı gibi konulara da ağırlık vermemiz gerekiyor. Verim ve kaliteyi artırmaktan başka çaremiz kalmamıştır. Borsa olarak bu konuda detaylı bir çalışma yapıyoruz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Ziraat Odaları başta olmak üzere sektörün tüm argümanları ile bir araya gelerek ortak çalışma ve projeler uygulayacağız."

Mehmet Cirav, fındıkta iç ve dış tüketimin arttığına, artık 700-750 bin ton civarında fındığın iç ve dış pazarda alıcı bulabildiğine işaret ederek, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Hedefimiz artık daha fazla üretmek ve daha fazla satmak olmalıdır. Türkiye sahip olduğu 700 bin hektarı aşkın alanda 1,5 milyon ton fındık üretip bunu da pazarlayabilecek hedefe yönelik çaba içinde olmalıdır." - Trabzon
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
14.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Türkiye'nin Fındık Üretimi
Link: Türkiye'nin Fındık Üretimi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız