Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Ankara'da aspir hasadı başladı

Gıda ve kimyasal sanayisinde kullanılan aspir bitkisinin hasadı Ankara'da başladı.


Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, geçen yıl Türkiye üretiminin yüzde 37'sini karşılayarak birinci sırada yer alan Ankara'da aspirin hasadı başladı. Ankara'nın en çok Haymana ilçesinde ekilen aspirin üretimi, sağlanan desteklerle önemli oranda artış gösterdi. Yüzde 40 oranında yağ sağlayan bu bitkiye sanayi şirketlerinin büyük talep göstermesi pazar sorununu da ortadan kaldırdı.

Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel, şu anda en çok desteğin verildiği ürünün aspir olduğunu belirterek, bir kilogram aspir için verilen desteğin 50 kuruşun üzerinde olduğunu bildirdi. Aspirden Ankara şartlarında kuru alanlarda ortalama 160 kilo, sulu alanlarda ise 254 kilo verim alındığını bildiren Temel, aspirin buğday ve arpa tarımına alternatif bir ürün olduğuna işaret etti.

Avrupa'da çok değerli olan aspirin, Türkiye'de yeni yeni bilindiğini ifade eden Temel, aspir üretiminin giderek yaygınlaştığını, Ankara'da geçen seneye oranla bu yıl üç kat üretim artışı beklediklerini belirtti. Temel, şunları kaydetti:

"Kuru tarım alanlarında her yıl aynı ürünlerin üst üste ekilmesiyle toprağın bitki besin elementleri yönünden tek taraflı olarak sömürülmesi sonucu, toprak yorgunlukları ve verim düşüklükleri yaşanıyor. Bu sorunu ortadan kaldırmak için üreticilerimiz tarlaları dinlendirmek için nadasa bırakıyor ve bu tarla bir sene boş bekliyor. Üreticilerimiz tarlaları nadasa bırakmak yerine aspir ekebilirler. Böylece tarlalar hiç boş kalmamış, ekonomiye kazandırılmış olur. Zaten aspir ekimi için yapılan masrafın yaklaşık yüzde 70'ini destek olarak üreticimize ödüyoruz."

En çok yemeklik yağ üretiminde olmak üzere, çeşitli gıda ve kimyasal sanayinde kullanılan aspir, biodizel ve kozmetik sanayisinde de kullanılıyor. Kuraklığa dayanıklı bir bitki olan aspirin yaprakları safran gibi yemek yapımında kullanılıyor.
 
 
 

Ekleme Tarihi
15.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Ankara'da aspir hasadı başladı
Link: Ankara'da aspir hasadı başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız