Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


KEİB ülkeleri Samsun'un ihracatında motor görevi yapacak

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası'nın (STSO) yayınladığı 'Lojistik Master Planı', Samsun ihracatına ilişkin ilginç bilgiler içeriyor. Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİB) üyesi 5 ülke baz alınarak yapılan araştırmaya göre üye Yunanistan, Rusya, Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna'nın, 2011 yılında ithalat ettikleri ürünlerin yüzde 46’sını, Samsun’dan ihraç edilen 10 ürün grubu oluşturuyor. Irak ve İran’ın ithalatı incelendiğin de bu ülkelerin 2011 yılı ithalatındaki ürünlerin yüzde 56’sını yine Samsun’dan en çok ihraç edilen 10 ürün grubunun yer aldığı görülüyor. Veriler, KEİB üyesi ülkelerin yanı sıra Irak ve İran’ın gelecekte Samsun’daki ihracat artışında motor güç olacağını gösteriyor.

LOJİSTİK SAMSUN’A BÜYÜK AVANTAJ SAĞLAYACAK

Lojistik Master Plan ile ilgili STSO Genel Sekreter Yardımcısı Okan Gümüş, Karadeniz’e açılan nehirler ve açılacak yeni taşımacılık kanalları da Samsun’a avantaj kazandıracağını söyledi. Dünya’nın en uluslararası nehir havzası olan Tuna nehrinde yapılan taşımacılık faaliyetleri ile bağlar kurulması, Avrupa’nın doğusu ile ekonomik, hızlı ve etkili taşımacılık köprülerinin kurulmasına yardımcı olacağını ifade eden Gümüş, “Tuna nehrindeki taşımacılık faaliyetlerinden yararlanmaya başlama, Romanya, Macaristan, Sırbistan, Avusturya, Almanya, Bulgaristan, Slovakya, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Slovenya, Moldova ve Karadağ pazarlarına hızlı ve kolay erişim imkânları da yaratmış olacaktır. Özellikle KEİB ve Ortadoğu’ya yakınlık gelecek stratejileri çizmek için bir avantaj olarak değerlendirilmelidir.” bilgisini verdi.

İHRACATIN YARISI KEİÖ ÜLKELERİNE YAPILACAK

Samsun’un Karadeniz’e komşu ülkelerle sıkı ihracat ilişkisini olduğunu söylemenin çok mümkün gözükmediğini ifade eden Gümüş, “ Şöyle ki, 2011 yılında Samsun ilinden Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİB) üyesi ülkelere yapılan ihracat, Samsun’un toplam ihracatının yüzde 10’u seviyesinde kalmıştır. Samsun’un ihracat pazarlarına bakıldığında ise en büyük 10 pazarının; Almanya, Endonezya, İtalya, Irak, Suudi Arabistan, Mısır, Peru, Azerbaycan, Rusya ve Tunus şeklinde olduğu göze çarpar. Şu anda Samsun’daki yerleşik ihracatçı firmaların hedef pazarları; yüzde 32 AB ülkeleri, yüzde 19 KEİB ülkeleri, yüzde 11 Ortadoğu ülkeleri, yüzde 10 Kıta Afrikası ülkeleri ve yüzde 7 Kuzey Afrika ülkeleri iken, geleceğe yönelik projeksiyonlara bakıldığında, Samsun’un 2023’te gerçekleştireceği ihracatın yüzde 50’sinin KEİB ülkeleri ve Türkiye’nin diğer komşularına İran, Irak ve Suriye'ye yapılması öngörülüyor. İhracatta AB ülkelerinin payının düşmesi yerine Tuna havzası ülkeleri olan doğu Avrupa ülkelerine yönelik ihracatın artması bekleniyor." ifadelerini kullandı. 
 
 
 
(CİHAN) 

Ekleme Tarihi
14.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: KEİB ülkeleri Samsun'un ihracatında motor görevi yapacak
Link: KEİB ülkeleri Samsun'un ihracatında motor görevi yapacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız