Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
siyah incir 2 


Bursa siyah inciri 30 milyon dolar getirecek

Geçen yıl 15 bin ton civarında ihraç edilen Bursa siyah incirinden 30 milyon dolar döviz girdisi sağlandı. Üründen bu yıl da benzer miktarda satış ve döviz girdisi bekleniyor.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı, Bursa siyah incirinin, 1990 yılında dönemin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı) tarafından tescil edilmiş, özel ve ekonomik değeri yüksek bir ürün olduğunu hatırlattı.

Çalı, Ekonomi Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kurulan komisyonun yaptığı bahçe incelemeleri sonucu yeterli olgunluğa eriştiği tespit edilen ürünün kesimine Bursa'da 9 Ağustos itibarıyla başlandığını, bundan bir gün sonra da ihracatına izin verildiğini belirterek, "Bursa siyah incirinin hasadı, bu yıl iklim ve doğal olgunlaşma koşulları nedeniyle geçen seneye göre bir hafta kadar erken başladı. Hasat geçen yıl 16 Ağustos'ta başlamıştı" dedi.

Bayram tatilinde piyasalara ara verilmesinin ihracatçılar için sıkıntı oluşturduğunu ifade eden Çalı, resmi olarak iznin 10 Ağustos itibarıyla verilmesine rağmen asıl yoğunluğun 12 Ağustos'ta başladığını bildirdi.

Meyve kalitesinin iyi olduğunu, hasadın ise iki ay süreceğini tahmin ettiklerini anlatan Çalı, "Şimdiden sezon için kesin bir şey söylemek zor ancak hava koşullarının bu şekilde devam etmesi halinde iyi bir sezon geçireceğimizi tahmin ediyorum. 2012'de Bursa siyah inciri ihracatı 14-15 bin ton, döviz girdisi ise 30 milyon dolar civarındaydı. Bunun yüzde 95'i Bursa'ya ait. Bu yıl da yine aynı ihracat rakamlarını yakalayacağımızı tahmin ediyorum" diye konuştu.

Almanya, Fransa, İngiltere, İsviçre, Belçika, Avusturya ve Hollanda başta olmak üzere ağırlıkla Avrupa Birliği (AB) ve Ortadoğu ülkelerine ihraç edilen incirin ABD'ye satışının ise henüz gerçekleşemediği bilgisini veren Çalı, bunun, başvurularına rağmen ABD makamlarının yaklaşık 7 yıldır onay vermemesinden kaynaklandığını belirtti.

"Ethephon kullanımını sıfırladık"

Çalı, meyvenin erken olgunlaşmasını sağlayan ancak ürünün kalitesini düşüren ve birkaç yıl içinde ağacın kurumasına yol açan "Ethephon" maddesinin kullanımının engellenmesinde son birkaç yıldır büyük başarı elde edildiğini, bunun olumlu sonuçlarını aldıklarını söyledi.

"Ethephon kullanımını sıfırladık" ifadesini kullanan Çalı, Bursa'nın markası niteliğindeki bu meyveyi organik bir ürün olarak dünya pazarlarına sunduklarını ve çok iyi geri dönüşler aldıklarını anlattı.

Türkiye ve Bursa için önemli ve değerli olan siyah incirin bazı yerlerde zeytin ve bağ üretim alanlarıyla karışık tesis edildiğini vurgulayan Çalı, "Zeytin ve bağ etmenlerine karşı mücadele esnasında zirai ilaç bulaşma riskine karşı ilaçlamaların, havanın rüzgarsız olduğu sabah ve akşam saatlerinde elle yapılması, ilaç bulaşma riskini azaltacaktır" uyarısında bulundu.
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
15.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Bursa siyah inciri 30 milyon dolar getirecek
Link: Bursa siyah inciri 30 milyon dolar getirecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız