Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
arıcılık2 


Arı Ölümleri Aydınlı Arıcıyı Zora Soktu

AYDIN (İHA) - Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeki Altın, son dönemde yaşanan arı ölümleri nedeniyle arıcıların zor günler yaşadığını belirtti.
 
Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeki Altın, son dönemde yaşanan arı ölümlerini ve Ege Bölgesi'ndeki bal üretimini değerlendirdi. Bu sene bahar döneminde yağan yağmurların güzel olduğunu ve kendilerini sevindirdiğini belirten Altın, arıcılık ve balın çok iyi olacaklarını beklerken talihsiz bir şekilde arı ölümleriyle karşı karşıya kaldıklarını ifade etti. Aydındaki arıcıların genellikle gezgin arıcılık yaptığını belirten Altın, Türkiye’nin değişik illerinde olan bu arıcılardan aldıkları duyumların pek iç açıcı olmadığını ve sezonun çok iyi geçmediğini söyledi. Sezonun iyi geçmemesine bazı nedenlere bağlayan Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeki Altın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yağmurların bir an kesilmesi ve bitkilerin normal süresinden önce kurumasından dolayı Aydın’da yeterli bal üretimini sağlayamadık. Birkaç arıcımızın bal hasadı iyi. Diğer arıcılarımız umdukları sezonu bulamadılar. Bahar çok güzel geçti. Yağmurlar çok güzel yağdı ve buna paralel hayıt bitkisi çok güzel gelişti ancak tam bitki bal nektarı yapacağı sırada ters esen bir rüzgar bu sene de hayıt balı hasadının az olmasını neden oldu. Bu konuda üzgünüz. Şu anda gündemimizde ağustos ayı içerisinde gezgin arıcılık yapan arıcılarımızın aydına dönüp gelmesinden korkuyoruz. Bunun sebebi ise İç Anadolu’dan gelen arıcılarımız arılarındaki sayıyı arttırmak için yavru yaptırmak ve bal yapmak umuduyla Aydınımızın güzel ovasına getirirler. Bu sene ise getirdiklerine bin pişman oldular.bunun da sebebi şu pamuğa atılan zararlı ilaçlardan dolayı arılar müthiş bir şekilde ölmekte. Pamuk, bamya, sebze ve meyveye atılan o ilaçlar yüzünden arılarımız hak etmedik bir şekilde öldüler”
 
“MÜCADELENİZİ ARIYA ZARAR VERMEYEN İLAÇLARLA YAPIN”
 
Başka illerden ve ilçelerden Aydın ovasına gelen arıcıların pişman olduklarını vurgulayan Altın, arıcıların önlerinde ölü bir şekilde duran arılarına bakıp bakıp hüzünlenmekten başka çarelerinin kalmadığını söyledi. Arının zarar vermeyen bir hayvan olduğunu hatırlatan Altın, arının dost canlısı bir hayvan olduğunu ve aldığının 500 mislisini geri veren bir hayvan olduğunu dikkat çekti. Aydın'daki arıcıların zor günler yaşadığını dile getiren Altın, “Zararlı böceklere karşı müdahale edeceğiz ama bunu arılara zarar veren ilaçlar kullanarak yapmayalım. Aydın da zaten pamuk balı hasadı bitti. Arıcılarımız arı çoğaltmak için geldiler ama arı sayısını daha da azalttılar. Bu mücadelenizi arıya zarar vermeyen ilaçlarla yapın. Arıcılarımız da arımız da zarar görmesin. Hiç kimse unutmasın arıya verilen zarar kendimize verilen zarardır. Nedeni ise arı yoksa tarım yok, arı yoksa sebze meyve yok. Bunu kafamızın bir kenarına nakşetmemiz gerekir” şeklinde konuştu.
 
Ziraat Odaları ve Tarım Müdürlükleri ile çalışma yaptıklarını ifade eden Altın, sözlerini şöyle tamamladı: “Şuan bir arpa boyu bir yol alamadık. Arıcılar arı ölümlerin önüne geçemedikleri yönünde hepsi şikayetçi. Çaresi olan bir şeyin çaresizliği içinde yok olmak, zarar görmek ve buna müdahil olamamak insanı kahrediyor. Çiftçimizden istirhamımız ilaçları mümkün olduğunca az ve gece kullansınlar”
  

Ekleme Tarihi
14.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Arı Ölümleri Aydınlı Arıcıyı Zora Soktu
Link: Arı Ölümleri Aydınlı Arıcıyı Zora Soktu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız