Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Ayçiçeği fiyatı düştü çiftçi tedirgin 

Ayçiçeği fiyatı düştü çiftçi tedirgin

ADANA (CİHAN)- Ayçiçeğinin geçen seneye oranla maliyetinin yüzde 40 artıp, fiyatın düşük olması Çukurovalı çiftçiyi bir hayli düşündürüyor.


Adana’nın Ceyhan ilçesinde ekim alanı artan ürünün fiyatındaki yüzde 30-35’lere varan düşüş, ürüne bel bağlayan çiftçiyi büyük sıkıntıya sokuyor. Bu yılki fiyatlar geçen senenin altında seyrediyor. Ayçiçeği hasadı temmuz ayının ortalarında başlayıp ağustosun sonuna kadar devam ediyor. İlk hasat döneminde kilosu bir lira 25 kuruş iken son haftalarda 90-95 kuruşa indi. Geçen yıl aynı dönemde bir lira 25 kuruştan talep edilen ayçiçeği bir lira 60 kuruşa kadar alıcı bulmuştu. Ayçiçeği üretimi geçtiğimiz yıllarda 73 bin dekar ekilirken bu yıl 95 bin dekara çıktı. Yaklaşık yüzde 30’lara varan bir artış gerçekleşti. Ayrıca dönümde 200 - 300 kilo arasında ürün alınıyor.

Çiftçi Bekir Ablak, fiyatların beklentilerinin çok altında olduğunu belirterek, sıkıntılı bir süreçten geçtiklerini söyledi. Fiyatların taban yaptığını kaydeden Ablak, “90- 95 kuruşa kadar düştü. Bu da çiftçimizin belini kırdı. Herkeste bu yıl kota işi kalkınca yurt genelinde yani her yere bu yerden gönderme imkânımız var ama herkes kota kalkınca en yakın neresiyse oradan mal alıyor." dedi.

Çiftçilerden Mahmut Özer ise ayçiçeği çekirdeği ve ham yağ ithalatındaki kotanın kalkmasından dolayı fiyatların düştüğünü ifade etti. Hükümetten destek beklediklerini aktaran Özer, “Ya bu kotayı tekrar geri getirsinler ya da destekleme miktarını artırsınlar. Bu şekilde devam edecek olursa üreticilerimiz önümüzdeki seneye ekim yapmayı düşünmüyor. Çünkü maliyetimizi kurtarmıyor." şeklinde konuştu.

Ceyhan Ziraat Odası 2. Başkanı Kenan Balkı da şunları söyledi: " 10-15 gündür hasadını yaptığımız ayçiçeğini satamadım. Ne kadar beklerse o kadar bize zararı olur. Yağlık olduğu için bunu bir an ham yağ üreten fabrikalara satmamız gerekir. Bu bir mısır bir buğday gibi değildir durduğu yerde duramaz. Fazla deposu olmaz bunun dış piyasada ham yağ fiyatlarının düşük olduğunu söyleniyor. Bundan dolayı bizim çalıştığımız Afyon ve Konya’daki firmalar vardı. Bunların hepsi bu yıl alımlarını yüzde 60 - 70’lere varan azalma göstererek alım yaptılar. Maalesef hepsi dışarıdan alıyoruz diyorlar." dedi.
CİHAN

Ekleme Tarihi
16.08.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Ayçiçeği fiyatı düştü çiftçi tedirgin
Link: Ayçiçeği fiyatı düştü çiftçi tedirgin




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız