Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Fındık 'Altın Yılını' Yaşayacak

Giresun Ziraat Odası Başkanı Keskin, Türkiye'de ihracat ve iç tüketim için yaklaşık 800 bin ton fındık yetiştirilmesi gerektiğini, 2013 ürünü tahmini rekoltesinin ise yaklaşık 500 bin ton olması nedeniyle bu yıl fındığın "altın yılını" yaşayacağını ifade etti Keskin: "Önümüzdeki 2 ay içinde fındığın 7 8 lira edeceğine inanıyorum. Üreticilerin bu duruma göre hareket etmeleri gerekir"

Türkiye'de bu yıl fındık rekoltesinin beklenenden az olduğu buna bağlı olarak da fındık fiyatlarının artmasının beklendiği belirtildi.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Musa Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'den 2012-2013 fındık ihraç sezonunun tamamlanmasına kısa bir süre kala 287 bin 500 ton iç fındık ihraç edildiğini söyledi.

İhraç edilen bu rakamın 600 bin ton kabuklu fındığa tekabül ettiğine işaret eden Keskin, "Türkiye'de 600 bin tonluk rekolte olmadığı için bu sene fındık için hakikaten kıymetli bir yıl olduğunu yani fındığın altın yılı olduğunu buradan görüyoruz. Türkiye'de aşağı yukarı 600 bin ton ihracatımız var, 200 bin ton da iç tüketimimiz var ve bize 800 bin ton fındık gerekiyor. Türkiye'de 500 bin tona yakın bir rekolte var. Türkiye'nin ihracatını karşılamıyor. Bu yıl fındığın çok iyi para edeceğine inanıyorum. Bu sene fındığın altın yılı olacak" dedi.

"Fındık fiyatları artacak"

Keskin, fındığın 5,64 lira maliyeti olduğunu ve yüzde 25 kar payıyla 6,50 kuruşa satılması gerektiğini vurgulayarak, "Ama şu anda 6 liraya satılıyor onun için bu fındığın 7-8 liradan aşağı satılmaması lazım, çünkü fındık dünyada çok değerli bir ürün. Önümüzdeki 2 ay içinde fındığın 7-8 lira edeceğine inanıyorum, üreticilerin bu duruma göre hareket etmeleri gerekir" ifadelerini kullandı.

"Üretici fındığına sahip çıkmalı"

Fındık üreticilerinin ürününe sahip çıkmalarını arzu ettiğini dile getiren Keskin, şöyle devam etti:

"Üreticilerimize buradan sesleniyoruz, pazara hemen fındık indirmesinler, emanete fındık vermesinler, pazara getirip sattıkları fındığın parasını da alsınlar emanete bırakmasınlar, onun için fındık değerinden düşük olmasın. Dünyanın ihracat rakamlarının yüzde 75'ini Türkiye karşılıyor bu yıl da rekoltenin az olması nedeniyle fındığın çok iyi para edeceğine inanıyorum." 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
15.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Fındık 'Altın Yılını' Yaşayacak
Link: Fındık 'Altın Yılını' Yaşayacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız