Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Bornova, Tarımsal Değerlerine Sahip Çıkıyor

İZMİR (İHA) - Bornova Belediyesi dünyaca ünlü Misket Üzümü’nün ardından Bornova Bamyası’nın üretimini de gerçekleştirdi. Elde edilen tohumlar vatandaşa dağıtılarak üretimin yeniden yaygınlaştırılması sağlanacak. Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, ilçenin adını taşıyan tarımsal değerleri yeniden ön plana çıkarmak istediklerini söyledi.


Yıllarca ilçenin en önemli tarım ürünlerinden, halkın da en önemli geçim kaynaklarından olan Bornova Bamyası, Bornova Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün Pınarbaşı’ndaki fidanlığında ürün verdi. Yaklaşık 300 metrekarelik alanda yetiştirilen bamyalar kurumaya bırakılıyor. 50 gramlık tohumdan organik üretimi yapılan ve 5 kilogram elde edilmesi planlanan tohumlar önümüzdeki günlerde dileyen vatandaşlara dağıtılacak.

Adını Bornova’dan alan ve Türkiye’ye yayılan Bornova Bamyası, iriliğine rağmen kabuğunun sert olmaması ve pişirilirken yaydığı hoş kokusu ile biliniyor. Ucu hafif tombul ve sap bağlantı kısmı ince olan Bornova bamyasının en belirgin özelliği ise sap bağlantı kısmının mor renk taşıması. Beş köşeli meyve etli ve çok lezzetli olarak bilinen ürün, sofralık, özellikle de konservelik bir çeşit. Bu özellikleri nedeniyle ilçedeki tarım alanlarının büyük bölümünde üretimi yapıldığı dönemlerde konserve fabrikası da bulunuyordu.

İlçenin adını taşıyan tarımsal değerleri yeniden ön plana çıkarma çalışmaları kapsamında Bornova Misket Üzümü’nden sonra Bornova Bamyası’nın da tohumluk üretimini yaptıklarını söyleyen Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, ‘‘Türkiye’ye Bornova’dan yayılan bu tür uzun yıllar bölgede ekilmiş. İzmir'in, hatta Türkiye'nin ilk konserve fabrikası burada kurulmuş. Zaman içinde ekim alanları yapılaşmaya açılınca kaybolmaya yüz tutmuş. Şimdi bu değerimizi yeniden kazanmak için çalışıyoruz. İsteyenlere ücretsiz tohumluk verip, üretimini yaygınlaştırmaya çalışacağız. Çeşidin var olmasını, yaygınlaşmasını sağlamaya çalışacağız'' diye konuştu.
 

Ekleme Tarihi
16.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Bornova, Tarımsal Değerlerine Sahip Çıkıyor
Link: Bornova, Tarımsal Değerlerine Sahip Çıkıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız