Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
kavun 2 


Geçen yıl tarlada kalan kavun, karpuz bu yıl çiftçinin yüzünü güldürdü

Türkiye’de kavun, karpuz üretimi bakımından önemli bir yere sahip Yozgat’ta geçen yıl tarlada kalan kavun, karpuz’un bu yıl fazla rağbet görmesi bölge çiftçisinin yüzünü güldürdü.

Kavun, karpuz yetiştiriciliğinde önemli merkez haline gelen Yozgat'ın Yerköy ilçesi ve Sekili beldesinde üreticiler bu yıl oluşan fiyatlardan memnun. Maliyetini karşılamadığı gerekçesi ile geçen yıl çiftçinin hasat edemeyip tarlada çürümeye bıraktığı kavun, karpuz bu yıl üreticisini sevindirdi. Geçen yıl kilosu 30-40 kuruşa satılan kavunun bu yıl 1 liranın üzerinde satılması bölge çiftçisini memnun etti. Yerköy'de dekarı geçen yıl 300 liraya kadar düşen kavun, karpuz bu yıl dönümü bin liradan alıcı buluyor.

Ömer Nartgün (59), isimli kavun üretcisi, her yıl yaklaşık 100 dekar kavun ekimi yaptığını bu yıl fiyatların kendilerini oldukça sevindirdiğini söyledi. Nartgün, "Biz yıllardır geçimimizi kavun, karpuz üretimi yaparak sağlıyoruz. Bu yıl fiyatlar önceki yıllara nazazan oldukça iyi çünkü önceki yıllarda kavun karpuz ekimi fazla olduğundan ürünler satılmıyor tarlada çürümeye bırakılıyordu. Geçen sene dönümü 200 liraya kadar düşen kavun, bu yıl dönümü Bin liradan satılyor. Bu yıl kavun ekimi az olmasından dolayı fiyatlarda bir düşüş söz konusu olmadı. Kavunun kilosu 2-3 aydır 1 liradan satılıyor bu da biz çiftçilerin yüzünü güldürdü." dedi.

Geçen sene kavun, karpuzun dönümünün 300 liraya zor satıldığını bu yıl ise bir dekar ürünün 1000 liraya alıcı bulduğunu dile getiren Nartgün, "Bölgemizde kavun, karpuz hasadı haziran ayından itibaren başlar, ülkemizin her tarafından tüccarlar kavun karpuz almak için Yerköy, Sekili ve Çerikli’yi tercih eder. Çünkü bu bölgenin kavun karpuzu çok lezzetlidir. Bizler Yozgat-Ankara karayolu yol kenarında açtığımız tezgahımızda 10 yıldır devamlı kavun alan müşterilerimizin olduğunu biliyoruz. Bu da yöremizde üretilen kavunun, karpuzun lezzetli olduğunu gösteriyor. Her yıl haziran ayında buraya tezgah açıyoruz ve aralık ayına kadar satış yapıyoruz. Allah’a şükür bu yıl ürün fiyatları ve satışlardan memnunuz." diye konuştu.

Cemil Acer’de 30 dekar tarlasında kavun hasadına başladığını belirterek kavun ve karpuz satış fiyatının kendilerini oldukça mutlu ettiğini ifade etti.

Yerköy Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz’da Yozgat’ın kavun karpuz üretimi açısından büyük bir öneme sahip olduğunu belirterek, "İlçemizde bu yıl kavun karpuz ekimi az yapıldı. Çünkü geçen yıl çiftçi ürününü satamadığı için tarlasında kavunu karpuzu çürümeye bırakmıştı. Bu yıl ise Yozgat ve ülke genelinde az ekim yapıldığı için oldukça değerlendi. Geçen sene Yerköy ilçemizde ve Sekili beldemizde 6-7 dekar kavun karpuz ekimi yapılırken bu yıl ise yaklaşık 3 bin dekar ekim yapıldı. Buda fiyatların artmasına sebep oldu. Geçen yıl karpuzun kilosu 10 kuruş, kavun ise 20 kuruştan alıcı bulamazken bu sene karpuz 60-70 kuruşa, kavun ise 1 liraya alıcı bulabiliyor. Tabi bu durum çiftçimizi ve bizleri sevindirdi. Bilinçli bir şekilde kavun karpuz üretimi yapılırsa bundan çiftçimiz daha kazançlı çıkacaktır. Fakat bilinçsiz yapılan üretimde çiftçimiz zarar görecektir." şeklinde konuştu. konuştu.
 
 
 
(CİHAN) 

Ekleme Tarihi
16.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Geçen yıl tarlada kalan kavun, karpuz bu yıl çiftçinin yüzünü güldürdü
Link: Geçen yıl tarlada kalan kavun, karpuz bu yıl çiftçinin yüzünü güldürdü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız