Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Ayçiçeği Üreticisi İthalatta Sınırlama İstedi

Konya'nın Altınekin İlçesi Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, Konya Ovası'nda önümüzdeki günlerde hasadına başlanacak ayçiçeğinde dünyada oluşan arz fazlasının fiyatları üretici aleyhine düşürdüğünü söyledi.


Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, yağlı tohuma verilen desteğin üreticiyi cesaretlendirdiğini ve bunun da üretime yansıması sonucu dışa bağımlılığın azaldığını belirtti. Bu yıl dünya genelinde üretim fazlasının fiyatları düşürdüğünü kaydeden Kağnıcıoğlu, 2010 yılında sadece 50 bin ton ayçiçeği üretebilen Konya'nın 2012'de ulaştığı 211 bin ton üretim rakamını bu hasat sezonunda yüzde 85'lik artışla 375 bin tona çıkarmasının beklendiğini bildirdi. Kağnıcıoğlu, "Biz üreticiler yağlı tohumlara yönelik uygulamalardan bunu anladık ve yaptığımız üretimle ülkemizin en büyük açıklarından birinin kapatılması konusunda harekete geçtik. Nitekim 10'ncu kalkınma planında 2013 için kendimize yeterlik oranı yüzde 38 olarak öngörülmesine, yüzde 45'ler seviyesine ancak 2018 yılında ulaşılması planlanmasına rağmen ülke çiftçisi 2018 için öngörülen hedefi yaptığı üretimle beş yıl erkene çekmeyi başardı. Hatta 2018 hedefinin de ötesine geçmemizi sağlayacak bir miktarda üretimin 2013 yılında gerçekleştirileceği tahmin ediliyor. Ülke çiftçisinin geçtiğimiz yıl yaklaşık 900 bin ton olan ayçiçeği üretiminin bu sene 1 milyon 350 bin ton civarında olması bekleniyor. Yani bu hasat sezonunda ülke üretimi sadece bir yılda yarı yarıya artacak. Bu artışta ise ön safta Konya yer alıyor. Bu artışa en büyük katkıyı Konya çiftçisi yapıyor. 2010 yılında sadece 50 bin ton ayçiçeği üretebilen Konya'nın 2012'de ulaştığı 211 bin ton üretim rakamını bu hasat sezonunda yüzde 85'lik artışla 375 bin tona çıkarması bekleniyor. Ayçiçeğindeki üretim artışı ülkemiz adına sevindiricidir. Ülkemiz ekonomisi adına, cari açığın azaltılması adına sevindiricidir. Bu üretim artışında kazanan taraf ülkemizdir. Kazançlı çıkan ülkemizdir. Bunun bir kazananının, kazançlı çıkanının daha olması gerekiyor, o da üreticilerimizdir. Hasat sezonunun başladığı şu günlerde çiftçilerimiz hükümetimizden müjdeli bir haber bekliyor. Hasat sezonunun başladığı bu günlerde gelecek yıllarda ayçiçeği ziraatına yönelik cesaretlerini muhafaza etmelerini sağlayacak acil önlem bekliyor. Ülkemizin yağlı tohum açığını kapatmak için harekete geçen sektör bu üründe henüz yeni yeni ayağa kalktığımız kritik dönemde destek bekliyor" dedi.

"ÜRETİMDEKİ ARZ FAZLASI FİYATLARI DÜŞÜRDÜ"

Bu kritik dönemde verilecek desteğin, katlanılacak fedakarlığın ülke ekonomisi açısından, tarım sektörünün geleceği açısından önem ve anlamının büyük olduğunu vurgulayan Kağnıcıoğlu, "Ülkemizde beklenmedik üretim artışının, dünyada ise arz fazlasının yaşandığı bu sene yapılacak destek stratejik bir önemdedir ve gelecek yıllarda ülkemizin yağlı tohumlardaki pozisyonunun belirleyicisi olacaktır. Yapacağımız tercih gelecek yıllardaki üretim miktarımızın da belirleyicisi olacaktır. ya üreticimizi kaderiyle ve tüccarla baş başa bırakıp yakalanan ivmeyi tersine çevireceğiz ya da hemen ve acil bir tedbir alıp geleceği kurtaracağız. Hasat sezonunun başladığı şu günlerde oluşan fiyatlar ve dünya pazarlarındaki gelişmeler bir işarettir ve ülkemiz yağlı tohum üretiminin geleceği açısından en önemli unsur olan üreticilerimizin gelecek yıllarda da ay çiçeğine ilgisinin devamı açısından cesaret kırıcıdır, moral bozucudur. Konya bölgesine göre daha erken hasat yapılan bölgelerde oluşan fiyatlar 2012'de oluşan fiyatların çok çok altındadır ve ton başına 900 ile 1.000 lira arsında değişmektedir. Özellikle Ukrayna gibi ayçiçeğinde uluslararası pazarlarda büyük üretici, büyük oyuncu olarak yer alan ülkelerin ihraç fiyatlarını ton başına 400 dolarlar civarında açıklaması iç pazarda alıcıların beklemeye geçmesine sebep olmuştur. Yani tabiri caizse ayçiçeği piyasasında yaprak kıpırdamamaktadır. Piyasanın henüz denge bulmadığı, hareketlenemediği bu kritik dönemde ayçiçeği üreticisinin mağdur olmaması, emeğinin ve alın terinin karşılığını alabilmesi, umut bağladığı ürününün elinden haraç-mezat alınmasını önlemek için biz üreticiler hükümetimizden destek beliyor, çare bekliyoruz" şeklinde konuştu.

"HÜKÜMETİMİZDEN SEVİNÇLİ HABER BEKLİYORUZ"

Altınekin Ziraat Odası Başkanı Kağnıcıoğlu, hemen ve acilen yapılacak, yağlı tohum veya ham yağ ithalatında gümrük vergisi tarifelerinde ithal ürünün cazibesini azaltacak bir düzenlemenin ülkenin yağlı tohumlarda dışa bağımlı pozisyonunun gelecek yıllarda da sürmemesi açısından önemli olduğunu dile getirdi. Kağnıcıoğlu, "Bereketli bir yıl geçiren ve en önemli ithal kalemlerinden biri olan ayçiçeği üretiminde ciddi bir üretim artışı gerçekleştirerek cari açığın azaltılmasına katkı veren ve vermeye devam etme arzusunda olan bölge çiftçisi olarak biz tarlada işimizi yaptık, şimdi gözümüz kulağımız Ankara'da, hükümetimizde. Ankara'nın, hükümetimizin hasat sezonunun başladığı şu günlerde ayçiçeği için vereceği karalarla yüzümüzü güldüreceğini, on binlerce üreticiyi naçar bırakmayacağını, on binlerce çiftçi ailesini hayal kırıklığına uğratmayacağını ümit ediyor ve bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu. - Konya
 
 
 

Ekleme Tarihi
16.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Ayçiçeği Üreticisi İthalatta Sınırlama İstedi
Link: Ayçiçeği Üreticisi İthalatta Sınırlama İstedi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız