Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Hamit Aygül 


Tarım desteklemelerinden yararlanmayan çiftçilere bir fırsat daha

25 Nisan 2006 tarihinden itibaren desteklemelerden yararlanmak için başvuruda bulunmasına rağmen ibrazı öngörülen makbuz, fatura, müstahsil makbuzunun ‘sahte veya yanıltıcı’ belge olduğu gerekçesiyle bu haktan mahrum bırakılan çiftçilere yeni bir şans tanınıyor.
 
5488 sayılı Tarım Kanunu’na çiftçi yararına eklenen madde ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ürecilerin hesaplarına konulan bloke ve ödeme yasağının kaldırılması için gerçek yada tüzel kişilerin 1 Kasım tarihine kadar ilçe müdürlüklerine başvurmaları gerekir. Altı ay içerisinde yapılacak incelemeye göre gerçekten üretim yaptıkları tespit edilen çiftçilere destekleme primi ödenir.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül, 2006’da tarımsal destekler için başvurdukları belgelerin sahte veya geçersiz olmasıyla dolayısı ile bu imkandan yararlanmayan çiftçilere son yürürlüğe giren torba kanununda bir fırsat daha verildiğini söyledi. Üretim yaptığı il ve ilçe müdürlüklerimizce tespit edilen kişilere pirim ödemesi yapılmasının yolunun açıldığını hatırlatan Aygül, “O tarihteki destekleme miktarları neyse bu üreticilerimize verilecek. Çiftçilerin 01.11.2013 tarihine kadar bize başvurması gerekir. Dosyaları tekrar inceleyeceğiz. Üretim yaptıkları belirlenen vatandaşlarımıza o tarihteki destek miktarları üzerinden icmallerini yapıp bakanlığa göndereceğiz. Bakanlığımız bunların ödemesini yapacak.” dedi.

Çiftçilerin bir çoğunun halen bu sebepten mahkemelerinin devam ettiğine dikkat çeken Aygül, Adana’da bu kapsamda yaklaşık bin 500 dosya için 40 milyon civarında destekleme beklediklerini kaydetti. Aygül, şöyle devam etti: “Destekleme mevzuatında çiftçinin üretim yapması ve ürününü sattığını belgelemiş olması gerekir. Ama kişi malını sattığı zaman fatura ve müstahsil makbuzlarının bir kısmı paravan şirketler dolayısı ile hayali çıkabiliyor. Çiftçi, mahsulünü sattığı kişinin vergi kaçırmak için parvan şirket kurduğunu bilmiyor. Fatura bize gelip ödeme aşamasında maliyeye sorulduğunda belgelerin geçersiz olduğu ortaya çıkıyor. Bu durumda çiftçiye ödeme yapamıyoruz. Hâlbuki çiftçi gerçekten tarlasını ekmiş; fakat ürününü alan firma sahte. Dolayısı ile çiftçi farkında olmadan yanlış bir işin içine düşürülüp, mağdur ediliyor. Bakanlık bu sıkıntıyı görerek, torba yasasına bir madde (3.) ekledi. Bu madde kapsamında kesin üretim yaptığı sabit olan çiftçiye bu imkan sunuluyor. Vatandaş, başvurularını çiftçi kayıt sisteminde kayıtlı olduğu yere yapmalı.”
 
 
 
 
(CİHAN) 

Ekleme Tarihi
17.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler:  Tarım desteklemelerinden yararlanmayan çiftçilere bir fırsat daha
Link: Tarım desteklemelerinden yararlanmayan çiftçilere bir fırsat daha




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız