Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Çilek Fideleri Toprakla Buluştu

Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden Mersin'in Silifke ilçesinde 15 bin dönüm alanda çilek üretilecek.


Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden Silifke ilçesinde, üretim alanının azaldığı, 5 bin dönüm alana yeni çilek fidesi ekileceği bildirildi.

İlçe Ziraat Odası Meclis Başkanı Durhasan Akarca, çillek fidesi ekim sezonun başlaması dolayısıyla, fide eken işçileri ziyaret etti.

Daha sonra gazetecilere açıklama yapan Akarca, geçen yıl 10 bin dönüm arazide yeni çilek ekimi yapıldığını, bu yıl ilaç, gübre, fide ve işçilik gibi girdi maliyetlerinin yükselmesinden dolayı çilek fidesi ekim alanının 5 bin dönüme kadar düşmesini beklediklerini söyledi.

Geçen yıl toplam 20 bin dönüm arazide 80 bin ton çilek hasadının yapıldığını ifade eden Akarca, bu yıl ise 15 bin dönüm arazide 60 bin ton çilek hasadı hedeflediklerini ifade eden Akarca, "Geçen yılki rekoltenin yüzde 25'ine denk gelen 20 bin ton çilek, Moldova, Ukrayna, Romanya, Rusya, Polonya, Macaristan, Irak ve İran'a ihraç edildi. 60 bin ton ürün ise iç piyasada tüketildi. Bu yılda üretilen ürünün en az dörtte birini ihraç etmeyi umut ediyoruz" dedi.

İhracattaki olumlu tabloya rağmen çilek ekim alanlarının azalmaya başladığını belirten Akarca, şöyle devam etti:

"Çilek ekim alanının bu yıl azalması üzücü oldu. Geçen yıl hasat sezonunda zaman zaman yağışların olması nedeniyle çilek fiyatları 40 kuruşa kadar düştü. Buna birde girdi maliyetlerinin yükselmesi eklenince bu yıl ekim alanında önemli bir azalma oldu. Çünkü üretici (zarar ederim) düşüncesiyle çilek ekimini tercih etmiyor. Böyle giderse önümüzdeki yıllarda çilek üretimi daha da azalacaktır. Bu nedenle yetkililerin girdi maliyetlerinin azaltılması, ürünün değerinde fiyatlardan satılması konusunda tedbir alması gerekir."

Geçmiş yıllarda bazı fidelerin bozuk çıkması nedeniyle de üreticilerin zor durumda kaldığını hatırlatan Akarca, bu yılda aynı sorunun yaşanmaması için çiftçilerin fideleri alırken ziraat mühendislerine kontrol ettirmelerini ve bu konuda dikkatli olmalarını istedi.
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
18.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Çilek Fideleri Toprakla Buluştu
Link: Çilek Fideleri Toprakla Buluştu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız