Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Fındık İşçileri Sıcakta Çalışıyor

Fındık bahçelerinde çalışmak üzere Karadeniz bölgesine gelen mevsimlik içiler, sıcak havada çalışıyor.


Fındık toplama sezonunun başlamasıyla birlikte birçok mevsimlik işçi Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Hatay ve daha pek çok ilden fındık toplamak için Sakarya, Düzce, Ordu ve Giresun'a geldi. Fındık toplama sezonunun Ramazan Bayramı'na denk gelmesi nedeniyle bazı işçiler, bayramı gurbette geçirdi.

Günde 30-40 lira kazanmak için gurbete çalışmaya gelen işçilerin çoğunluğu, kurdukları çadır ve baraka tipi yapılarda kalıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Projesi (METİP) kapsamında, Düzce'de mevsimlik işçiler için çadır kentler oluşturuldu. Çadırkentlerde işçilerin tuvalet ve su ihtiyaçları karşılandı. Sabahın ilk ışıklarıyla bahçelere girerek fındık toplayan işçiler, kavurucu sıcaklara rağmen ekmek paraları için ter döküyor. İşçiler, bahçede fındık toplarken çadırda kalan kadınlar yemekleri hazırlayıp çamaşırları yıkıyor.

Batman'dan, yakınlarıyla birlikte fındık toplamak için Sakarya'nın Hendek ilçesine gelen Şükrü Demir (23), fındığın bu yıl az olduğunu söyledi. Fındığın az olması nedeniyle az sayıda işçinin çalışmaya geldiğini kaydeden Demir, 'Fındık, bu sene geçen senelere göre az. Yılda bir kez geliyoruz. Sabah 7'den akşam 7'ye kadar çalışıyoruz. Zor oluyor. Şartlara göre iyi. Mecburuz çalışmaya. Kazancımızla bir yıllık geçimimizi sağlıyoruz.' dedi.

Düzce'nin Kaynaşlı ilçesinde kurulan çadırkentte kalan Aynur Şamaz (55), 4 ailenin yemeklerini hazırlıyor. Günlük 40 liraya çalıştığını anlatan Şamaz, 'Şartlar zor. İş bulursak gidiyoruz. Bulamazsak kalıyoruz evde. Ben aşçıyım. Dört ailenin yemeğini tek başıma yapıyorum.' diye konuştu.

İkiz çocuklarıyla çalışmak için Hatay'dan gelen Gülizar Bartan ise işçiler gittikten sonra çadırda tek kaldığını ifade ederek, 'Hepsi işe gidiyor. Tek ben kalıyorum. Akşama kadar çamaşırlarını yıkayıp yemeklerini yapıyorum.' diye ifade etti.

Ali Çakmak isimli fındık işçisi de çadırların kendileri için güzel olduğunu dile getirerek, 'Suyumuz, çeşmemiz var. Çadır da verdiler. Allah razı olsun'. ifadesini kullandı.
 
 
 

Ekleme Tarihi
18.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Fındık İşçileri Sıcakta Çalışıyor
Link: Fındık İşçileri Sıcakta Çalışıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız