Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Kırıkkale'de Bal Hasadında Düşüş Bekleniyor

KIRIKKALE (İHA) - Kırıkkale Tarim, İl Gıda ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş yaptığı açıklamada, il genelinde bal hasadının başladığını ve bu yılki beklenen hasadında yüzde 50 oranında bir düşüşün beklendiğini bildirdi.
 
Kırıkkale'de Arı Yetiştiricileri Birliğine kayıtlı 268 üye ve 12 bin adet arılı kovan ile bal üretimi yapıldığını dile getiren Kırbaş, "İlimizde bahar mevsiminin ilk başlarında yağışların bol ve mevsimin iyi gitmesi bal üreticilerimizi sevindirmiş, daha sonra ise yağış olmaması ve rüzgarın da etkisi ile ballı bitkilerin bal özünün kuruması neticesinde nektar verimi olumsuz bir şekilde etkilenmiştir. Bundan dolayı bu hasat döneminde bal veriminin yaklaşık yüzde 50 oranında düşmesi beklenmektedir" dedi.
 
Kırıkkale’de 2013 yılı demonstrasyon programı çerçevesinde arıcılığı geliştirmek ve bal verimini artırmak için çeşitli çalışmalar yaptıklarını kaydeden Kırbaş, "Kırıkkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Balışeyh içesi Kulaksız beldesinde demonstrasyon amaçlı Arıotu ekimi gerçekleştirilmiştir. Çiftçimizin üretmiş olduğu bal Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünde yapılan analiz sonucunda 'yayla balı florası' özelliği gösterdiği görülmüştür. Arıotu, nektar ve polen kaynağı açısından dünyanın en üstün 20 bal bitkisi arasında yer almaktadır. Arıotu erken ilkbaharda bölge arıcılığı için gerekli polen ve nektar kaynağı sağlama bakımından son derece uygun bir bitkidir. Kırıkkale’de arıcılığın geliştirilmesi için bu tür çalışmalarımızı diğer ilçelerde de devam ettireceğiz. Ayrıca Kırıkkale ili Arı Yetiştiriciler Birliğinin girişimleri sonucunda Kırıkkale Orman İşletme Müdürlüğü tarafından ilimizde uygulanan Orman Köylerini Kalkındırma (ORKÖY) projesi kapsamında Balışeyh ilçesi Battalobası köyünde 8 çiftçi ve merkeze bağlı Kazmaca köyünde 5 çiftçi olmak üzere toplamda 13 çiftçiye 50’şer kovandan 650 adet arılı kovan desteklemesi yapılmıştır" ifadelerini kullandı.
 
Kırbaş ayrıca, ORKÖY projesi ile üretici başına 10 bin 500 lira, 13 üreticiye ise toplam 136 bin 500 lira destekleme yapılarak, yetiştiricilerin bu krediyi ilk yıl ödemesiz, toplam 5 yılda faizsiz şekilde geri ödeyeceklerini ve kredinin yüzde 25'lik kısmının ise hibe şeklinde olduğunu sözlerine ekledi.
 

Ekleme Tarihi
18.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Kırıkkale'de Bal Hasadında Düşüş Bekleniyor
Link: Kırıkkale'de Bal Hasadında Düşüş Bekleniyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız