Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Tarımsal ilaç devi iki şirketi için iflas erteleme istedi

Türkiye’deki en büyük aşireti olarak bilinen İzol Aşireti’nin önde gelen isimlerinden Orhan Kemal İzol de, borç batağına giren iki şirketi için iflas erteleme istedi. Mahkeme, 40 milyon lira borcu bulunan şirketler için tedbir kararı verdi. Faaliyetlerin denetimi için de kayyum atadı. Haklarında iflas erteleme istenen şirketler, tarım ilacı üretiminde Türkiye’nin en büyük ilk 5 firması arasında yer alıyor.


Mali zorluğa giren şirketler için bir tür ‘kurtuluş yöntemi’ olarak görülen iflas ertelemeye bu kez de, 3 milyon mensubu bulan İzol Aşireti’nin önde gelen isimlerinden biri başvurdu. Ankara Polatlı ve Şanlıurfa’da tesisleri bulunan Orhan Kemal İzol, eski milletvekili Zülfikar İzol’un da yakın akrabası.

CİROSU 100 MİLYON LİRA
 
Yıllık 100 milyon lira cirosu bulunan İzol Kimya Tekstil San. A.Ş. ve Metropol Kimya için 23 Temmuz günü İstanbul Anadolu 17. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne iflas erteleme başvurusu yapıldı. Avukat Şevket Çelik’in şirket adına sunduğu başvuru dilekçesinde, şirketin borca batık olduğu vurgulandı. Dilekçede, şirketler hakkında tedbir kararı verilmesi durumunda, uygulanacak iyileştirme planları ile yeniden toparlanabileceği ifade edildi.

SAVAŞ VE AMBARGO VURDU
 
Dilekçede, tarımsal ilaç üretimde Türkiye’nin en büyük ilk 5 firması arasında yer alan şirketlerin içine düştükleri mali darboğazın sebeplerinden bazıları olarak da, ticaret yapılan komşu ülkelerdeki ambargo ve savaş gösterildi. Buna göre, önemli ölçekte ürün satılan Suriye’ye, savaş nedeniyle, 2,5 yıldan bu yana ihracat yapılamadı. Yine, İran’daki ambargo nedeni ile bu ülkeye satılan malların parası tahsil edilemedi.
 

MAHKEME ‘KORUMAYA’ ALDI
 
Başvuru dilekçesi ve şirketin finansal yapısını inceleyen mahkeme, 25 Temmuz’da iki şirket hakkında tedbir kararı verdi. Şirketlerin denetimi için de, biri hukukçu diğeri mali müşavir iki isim kayyum olarak atandı. Bu kararla, şirketler alacaklara karşı korumaya alınmış oldu. Şirketler hakkında icra takipleri de durmuş oldu.

İLK 5 ARASINDA
 
Metropol Şirketler Grubu bünyesinde faaliyet gösteren tesislerden biri 2006’da Ankara Polatlı’da üretime alındı. Toplam 35 dönüm alan üzerinde faaliyet gösteren fabrikada 2010’dan bu yana, çevre ve halk sağlığı ilaçları da üretilmeye başlandı. Fabrikada üretilen 170 çeşit tarımsal ilaç bin 363 bayii aracılığı ile dağıtılıyor. Grubun bir diğer fabrikası ise Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteriyor. Grup, tarımsal ilaç üretiminde Türkiye’nin en büyük ilk 5 şirketi arasında yer alıyor. Grup, ilaç üretiminin yanı sıra, dünya tarımsal ilaç devi Maya Agro’nun da Türkiye temsilciliğini yürütüyor. Grup bünyesinde 200 kadar kişi çalışıyor.

3 MİLYONLUK AŞİRET
 
Ana yurtları Harzemşah İmparatorluğu olarak bilinen İzol Aşireti, 3 milyonluk mensubu ile Türkiye’nin en büyük aşireti olarak biliniyor. Türkiye’nin 15 iline dağılan İzollar’ın önemli bir bölümü Şanlıurfa’da bulunuyor. İki şirketi için iflas erteleme isteyen Orhan Kemal İzol aynı zamanda, eski Milletvekili Zülfikar İzol’un yakın akrabası. Konuya yakın kaynaklar, Orhan Kemal İzol’ün, aşiretin önde gelen isimlerinden biri olduğuna işaret ediyor.
 
                                      
 
BAŞVURULAR ARTIYOR

Avukat Aslı Erdem Karagöz, İflas erteleme başvurularında, bu yıl yüzde 100'lük bir artış olduğuna işaret etti. Ekonomideki genel duruma paralel olarak, iflas erteleme başvurularının değiştiğine işaret eden Av. Karagöz, iflas ertelemesinin iyi niyetli şirketler için bir hukuki koruma sağladığı kadar, alacaklılar arasında da bir eşitlik ilkesini sağladığını ifade etti.
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
19.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: aşiret, iflas, izol, mahkeme
Link: Tarımsal ilaç devi iki şirketi için iflas erteleme istedi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız