Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


'Karaburun’a İyi Bak' Çevre Buluşması Ses Getirdi

İZMİR (İHA) - Karaburun Yarımadası halkı, doğa ve tarihsel değerleri için ayağa kalktı. Karaburun Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan insana-doğaya-yaşama hakkına sahip çıkmak için Samandağ'dan Kırklareli'ye kadar etkinlik açılış konuşması “Karaburun iyi bak” düzenleme komitesi adına İpar Buğra Dilli tarafından yapıldı.
 
Dilli konuşmasında; ”Karaburun’a iyi bak çevre buluşması, köy muhtarlarımız, köylülerimiz, yerel yönetimlerimiz, Karaburun kent konseyi, Sivil Toplum Kuruluşları, kooperatiflerimizle Karaburun Yarımadası’nın ortak etkinliğidir. Bütçesi olmayan bu etkinlik, yerel yönetimlerin, muhtarlıkların, Karaburun’daki işletmelerin, Karaburunlular’ın / Karaburun’u sevenlerin, gönüllü katkılarıyla gerçekleşti. bu, Karaburunlular’ın ortak değerlerimizi koruma mücadelesini sahiplenmesinin somut örneğidir. Karaburun yarımadası, doğal değerleriyle sahip olduğu uluslararası ölçekte koruma altındaki nadir bitki ve hayvan varlığıyla, Akdeniz fokuyla, deniz çayırlarıyla, adamartısı, ada doğanıyla, yabani orkidesiyle korunması gereken dünya mirasıdır. Karaburun yarımadası köylerde hala yaşatılmakta olan gelenek görenekleriyle, kara keçisi, nergisi, zeytini, çipurası, kefali, enginarı ile tertemiz toprağı ve deniziyle kırsal yaşam örneğidir. Bunun için Karaburun’a iyi bakalım… koruyalım diyoruz. Yarımada, sahip olduğu değerleri yok eden, plansız, yereli yok sayan, doğal kaynakları hızla, ölçüsüzce, adaletsizce tüketen yatırımların ağır baskısı altındadır. Karaburun Yarımadası’nda dünya varlıkları yok ediliyor.Yarımada’da balık çiftlikleri, yoğun rüzgar enerjisi santralleri ve taş-mıcır-mermer ocaklarıyla, çarpık yoğun yapılaşmalarla karasal, denizel ve kıyısal alanlara, kırsal yaşama yönelik seri cinayetler devam ediyor.
 
Bunun için Karaburun’a iyi bakalım, talana izin vermeyelim diyoruz. Karaburun yarımadası bıçak sırtında. Yarımada, ya doğal değerleri ve bununla birebir örtüşen kırsal kalkınma potansiyeliyle, doğa - insan birlikteliğiyle korunacak ya da insan ve doğa yaşamında sözü dahi edilemeyecek ölçüde kısa vadeli yatırımlara feda edilecek.
 
Yarımada’da talancı-tahripkar yatırımların derhal durdurulmasını istiyoruz. Yarımada’nın köy yaşamına sahip çıkan yaklaşımla koruma altına alınmasını istiyoruz. Bunun uzun soluklu ve birliktelik gerektiren bir mücadele olduğunun bilincindeyiz. Şimdi değerlerimizi ve talanı hep birlikte görmek için, dayanışmayı köylerimizle paylaşmak için hep birlikte kısa bir yolculuğa çıkalım. Bu yolculukta söz köylülerimizin ve çevre kuruluşlarının” dedi.
 
100’den fazla araç konvoyuyla ve davul-zurna eşliğinde yola çıkan doğa savunucularının ilk durağı yayla köyü oldu. Yayla Köyü'nde köy muhtarı Yusuf Arıcı ve yayla köylüsü Mustafa Şenbahar, Necla Arıcı, Reyhan Çakmak köylerinde rüzgar enerji santrallerinin (res) keçi yetiştiriciliğine ve tarım alanlarına verdiği zararları ve yaşadıklarını anlattı. Köylüler “Türbinlerle kuşatıldık. Geceleri gürültüden uyuyamaz olduk. Baş ağrılarımız arttı. Ya bize eski hayatımızı geri verin, ya da 10.000 keçimizle gideceğimiz yer gösterin” dediler.
 
Samandağ Yaşam Alanlarına Sahip Çık Platformu üyesi avukat Çetin Sakallı ise Yayla Köyü'nde yaptığı konuşmada Samandağ’da yaşanan res mücadelesini ve gelinen noktayı paylaştı.
 
Konvoyun 2. durağı yarımadanın batı kıyılarını kaplayan balık çiftliklerine toplu olarak bakıştı. daha sonra Salman köylüleri ve Küçükbahçe köylüleriyle buluşuldu. Balık çiftliklerinin kıyı ve deniz alanlarında yarattığı kirlilik ve tahribat konuşuldu. Salman köyü muhtarı ve karaburun’a iyi bak buluşması düzenleme komitesi üyesi Bülent Gültekin, Parlak köyü muhtarı Kenan Özaydın, Salman köylüleri Süheyla Denizeri ve Nermin Altay bir yandan rüzgar santrali türbinleri, bir yandan zeytinlik yapmak için kiraya verilen ve çitlerle çevrilen çok geniş alanlarla, denizden de balık çiftlikleri ile çevrildiklerini, yaşama alanlarının iyice daraldığını, çocuklarını köylerde tutamadıklarını, meraların yok edildiğini keçi sürülerinin bundan dolayı hızla azaldığını ifade ettiler. Salman köyü’nde avukat Şehrazat Mercan hukuki süreç ve mücadele yolları hakkında deneyimini köylülere anlattı.
 
Program kapsamında katılımcılar Karaburun iskelesinde denizden gelen balıkçı tekneleriyle buluştular. Etkinlik, Karaburun Belediye Başkanı H. Serdar Yasa, Mordoğan Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Karaburun Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Salih Akdeniz ve Karaburun’a iyi bak buluşması düzenleme komitesi ve Karaburun Kent Konseyi Başkanı İpar Buğra Dilli’nin kapanış konuşmalarının ardından İzmir müzisyenler Derneği ve Karaburun’lu genç müzisyenlerin konseriyle son buldu.
 
“Karaburun’a İyi Bak” Çevre buluşması panelinde, Karaburun Yarımadası’nın hassas ekosistemi, zengin biyoçeşitliliği, kadim kültürü ve kırsal yaşamının bütünsel bir yaklaşımla korunması gerektiğinin altı çizildi. Yarımadanın bu değerlerini yok eden yatırımların ivedilikle durdurulması ve yeni izinlerin verilmemesi zorunluluğu önemle vurgulandı. Ayrıca, koruma sorumluluğunun Türkiye’nin sorumluluğu olduğu bu yönde mücadelenin her alanda ve hep birlikte yürütüleceği mesajı verildi.
 
 

Ekleme Tarihi
19.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: 'Karaburun’a İyi Bak' Çevre Buluşması Ses Getirdi
Link: 'Karaburun’a İyi Bak' Çevre Buluşması Ses Getirdi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız