Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
karayemiş 


Karayemiş Koruma Altına Alındı

Fındık Araştırma İstasyonu Müdürlüğünce, Türkiye'de çoğunlukla Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yetişen ve şeker hastalığına faydalı olduğu belirtilen karayemiş koruma altına alınıyor İstasyon Müdürü Kızılcı, başlattıkları proje ile yok olma tehlikesi olan karayemişi gelecek nesillere aktaracaklarını söyledi.

Fındık Araştırma İstasyonu Müdürlüğünce, Türkiye'de çoğunlukla Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yetişen ve şeker hastalığına faydalı olduğu belirtilen karayemişin yok olmaması ve gelecek nesillere de aktarılabilmesi için proje başlatıldı.

İstasyon Müdürü Gökhan Kızılcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede tüketimi oldukça fazla olan ve "Taflan" olarak da adlandırılan karayemişin sağlıklı bir meyve olduğunu vurguladı.

Karayemişin genetik kaynaklarının korunmaya alınması daha sonra da kaliteli olan karayemişlerin tescilinin yapılması amacıyla proje başlattıklarını ifade eden Kızılcı, "Çalışmayı Doğu Karadeniz Meyve Genetik Kaynakları Projesi kapsamında yapıyoruz. Doğu Karadeniz Bölgesi gezilerek meyve kalitesi ve bitki özellikleri yönünden farklılık gösteren toplam 78 karayemiş tipi belirlendi ve bunlar çoğaltılarak gen bankasında muhafaza altına alındı" dedi.

"Karayemiş ağaçları kesilerek yok ediliyor"

Kızılcı, karayemiş ve tarzında meyvelerde gün geçtikçe genetik zenginliğin azaldığına dikkati çekti.

Bahçelerdeki karayemiş ağaçlarının değişik nedenlerle kesilerek yok edildiğini söyleyen Kızılcı, şunları kaydetti:

"Bu meyveyi yeni nesillere aktarmamız gerekiyor. Karayemiş genetik kaynağımızın da muhafazası gerekmekte. Bu çalışmalarımızla da biz karayemişi koruma altına aldık. DNA düzeyinde genlerine bakılarak bunların akrabalık ilişkileri tespit edilecek. Karayemiş Doğu Karadeniz'de sofralık olarak da tüketilmekte, turşusu da yapılmakta, pekmez olarak da değerlendirilmekte, özellikle şeker hastalarına faydalı olduğu söylenmekte. Karadeniz'de tüketimi yüksek ve tabi yalnızca Karadeniz'de tanınmakta, yetiştiriciliği yapılmakta "

Karayemiş tescillenecek


Muhafaza altına alınan karayemişlerin meyve ve bitki özellikleri karşılaştırılarak kaliteli olanlardan 10 tanesinin belirlendiğini dile getiren Kızılcı, "Belirlenen karayemişler içinden tescil çalışmalarını başlattık. Şu ana kadar Türkiye'de karayemiş meyvesinde tescilli herhangi bir çeşit bulunmamaktadır, bu çalışmamız tescil anlamında Türkiye'de bir ilk olacaktır" diye konuştu.

Kızılcı, tescil aşamasından sonra karayemiş fidanlarını üreterek çiftçilere dağıtacaklarını söyledi. - Giresun
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
20.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Karayemiş Koruma Altına Alındı
Link: Karayemiş Koruma Altına Alındı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız