Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Edebiyata meraklı, dünyayı geziyor

Afife Küçükbenli, Kayseri’nin Yahyalı ilçesindeki yaylalarda koyun ve keçi yetiştiren bir ‘kadın çoban’. Ama onu diğerlerinden ayıran sıra dışı bir hayatı var.

Tam bir okuma meraklısı olan Küçükbenli Türk edebiyatı klasiklerinin çoğunu okumuş. Şimdilerde Rus edebiyatına merak salan kadın çoban, boş zamanlarında ise makale ve hikâye yazıyor. Bilgi edinmek için nerede bir panel, nerede bir seminer varsa katılan Afife Hanım, öğrendiklerini ise köyde yaptığı konferanslarla komşularına anlatıyor. Gezmeye ve yeni yerler keşfetmeye de meraklı Küçükbenli. 30. evlilik yıldönümünü Venedik’te kutlamışlar. İtalya’da tanıştıkları ve sıkı dostluk kurdukları arkadaşları bile var. Eşi Ahmet Küçükbenli ile kasım ayında İsveç’e gitmeyi planlayan Afife Hanım, 35. evlilik yıldönümünü kutlayacakları şehri bile belirlemiş: Paris’e gidecekler.

Afife Küçükbenli’nin çobanlık macerası 10 yıl önce eşinin askeriyeden emekli olmasıyla başlamış. Ellerindeki bin dolar sermaye ile 10 koyun ve 3 keçi alan çift, hayvancılık yapmaya başlamış. Şimdi ise 250 koyun ve 125 keçinin sahibi Küçükbenli çifti. Kendisi ilkokul mezunu olmasına rağmen 3 çocuğunu da üniversitede okutan Afife Hanım, “Kızım eğitiminin bir kısmını İtalya’da aldı. Biz de zaman zaman İtalya’ya gidiyoruz. Orada tanıştığımız aileler var. Onlar da bizi yaylada ziyaret ettiler. Çadırımızda misafir oldular.” diye konuşuyor. Çok sevdikleri İtalyan aileden izin alarak isimlerini de hayvanlarına vermiş Küçükbenli.

Okumaya meraklı olan Afife Hanım Türk edebiyatı klasiklerinin çoğunu okumuş. Rus edebiyatına merak salan Küçükbenli, Dostoyevski’nin Suç ve Ceza’sını sipariş etmiş. Araştırmayı ve öğrenmeyi çok sevdiğini ifade eden Afife Hanım, nerede konferans, panel varsa gitmeye çalıştığını anlatıyor. Küçükbenli, Türkiye’de Adana Karataş’tan Sinop’a kadar bütün kıyıyı gezdiklerini, Doğu’da ise Malatya’ya kadar gittiklerini söyleyerek, “Şimdi vaktim olsa Bursa’ya gideceğim. Bursa’nın peynirlerini merak ediyorum. Televizyonun başına geçerek saatler boyu dizi seyretmek bana cazip gelmiyor. Kadınlarımız, sadece komşu ağırlamak, altın günü yapmaktansa etraflarına baksınlar, yapacak o kadar iş var ki.” ifadelerini kullanıyor. Gençlere ise karamsar olmamalarını tavsiye eden Küçükbenli, “Hayalperest olmak yerine herkes ayağını yere sağlam bassın.” diye konuşuyor. 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
21.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Edebiyata meraklı, dünyayı geziyor
Link: Edebiyata meraklı, dünyayı geziyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız