Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
aspir 2 


TKDK’dan Aspir Yetiştiriciliğine Hibe Desteği

ÇANAKKALE (İHA) - Tarım Ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Çanakkale İl Koordinatörlüğü, yemeklik yağ, çeşitli gıda, kimya, kozmetik sanayi ve biodizel yapımında kullanılan Aspir bitkisi yetiştiriciliğinin destekleneceğini duyurdu.

Dünyada ve Türkiye'de önemli yağlı tohumlu bitkilerden birisi olan Aspir üretiminin, önümüzdeki yıllarda daha da arttırılmasının planlandığı belirtilen açıklamada, en çok yemeklik yağ üretiminde olmak üzere, çeşitli gıda, kimya, kozmetik sanayinde ve biodizel yapımında kullanılan bitkinin yetiştirilmesinin destekleneceği belirtildi. Dünya’da Hindistan, Meksika, ABD, Çin gibi ülkelerde önemli miktarlarda tarımı yapılan Aspir, Eskişehir, Balıkesir, Isparta, Yozgat, Afyon, Bilecik, Burdur, Ankara, Antalya’da yetiştiriliyor. Özellikle biodizel yapımındaki önemi her geçen gün artan Aspir bitkisinin, ülke genelindeki üretiminin arttırılması için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı destekleme verirken, TKDK’da Aspir üretimine geri ödemesiz hibe desteği verecek.
 
Tıbbi ve aromatik bitkiler arasında yer olan Aspir, kuraklığa dayanıklı, bahar ayında ekilen, ortalama 110-140 gün arasında yetişebilen tek yıllık bir yağ bitkisi. Halk arasında kır safranı, yalancı safran, papağan yemi, boyacı aspiri, zerdeçal, haspir olarak da bilinen bitki, Türkiye’nin hemen hemen her tarafında yetiştirilmeye uygun. Omega 9 (Oleik Yağ Asit) içerdiğinden Aspir yağının en az zeytinyağı kadar kaliteli ve sağlıklı olduğu da belirtiliyor. Yemeklik yağın yanında, biodizel yapımında, gıda ve kumaş boyamasında, kozmetik sanayinde kullanılan aspirin küspesi de ortalama %22-24 oranında protein içerdiğinden hayvan yemi olarak kullanılıyor.
 
Aspir bitkisine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kilogram başına 45 kuruş prim desteği verirken Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu da Aspir üretimi yapan çiftçilerin depo binası, makine garajı inşası veya var olanların modernizasyonu, bahçe ve tarla ekipmanı alımlarında, bitkilerin depolanması/havalandırılması, kurutulması, işlenmesi ve pazarlanması için tesis inşası veya modernizasyonuna yönelik inşaat işlerinde ve traktör alımlarında % 50 hibe desteği sağlıyor. Üreticiler KDV ve ÖTV’den de muaf tutuluyor.
 
Çanakkale’deki nadas alanlarının Aspir üretimiyle değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan TKDK Çanakkale İl Koordinatörü Ümit Ortan, Aspir bitkisinin sanayi için çok önemli bir bitki olduğunu, tohumundaki yağ oranın % 40’ları bulabildiğini ifade etti. Ortan, yatırımcıları kuruma beklediğini, Çanakkale’nin hayvancılıktan kırsal turizme kadar birçok alanı kapsayan IPARD Programı hibe desteklerinden azami şekilde faydalanmasını istediğini söyledi.
 
 

Ekleme Tarihi
21.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: TKDK’dan Aspir Yetiştiriciliğine Hibe Desteği
Link: TKDK’dan Aspir Yetiştiriciliğine Hibe Desteği




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız