Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
nohut 


Nohut, Niğde’de Gelir Kapısı Olacak

NİĞDE (İHA) - Niğde’de yetiştirilen düşük verimli nohut üretimini artırmak amacıyla, 16 ayrı köy ve kasabada 19 çiftçiyle demonstrasyon çalışması yürütülüyor.
Çalışmalar sonucunda beklenen üretim gerçekleşirse önümüzdeki yıllarda il genelinde nohut üretimi önemli bir gelir kapısı olacak.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan İl Gıda ve Hayvancılık Müdür Vekili Hacı Yusuf Parlak, nohutun son yıllarda tarımsal üretimdeki payının gittikçe arttığını ifade ederek, özellikle kıraç alanlarda alternatif ürün olarak üreticiler tarafından tercih edildiğini söyledi.
 
Parlak yaptığı açıklamada, “İl Müdürlüğümüzce ilimiz nohut üretimindeki gelişmeye paralel olarak bölgeye uyumlu, yüksek verimli, hastalıklara dayanıklı, dik büyüyen ve dolayısıyle makineli hasada uygun çeşitleri belirlemek amacıyla bir çalışma yürütülmektedir. Bu çalışmada ilimiz için uygun olduğunu düşündüğümüz Azkan ve Çağatay çeşitleriyle il genelinde 16 ayrı köy ve kasabada 19 çiftçimize demonstrasyon (deneme sahaları) kurulmuştur. Bu çalışmalar sonunda bu çeşitlerin ilimizdeki gelişim ve verim durumları değerlendirilerek gelecek yıllarda bu çeşitlerin yaygınlaştırılması konusunda çalışmalar yapılacaktır.Değerlendirmelerimiz devam etmekle birlikte bu çeşitlerle ilgili olarak ilk izlenimlerimiz olumludur. Özellikle çalışmasını yaptığımız bu çeşitlerin nohutun en önemli sorunu olan Nohut Antraknozu hastalığına dayanıklı olması büyük avantaj olarak görülmektedir. Bu özellikleri nedeniyle erken ekim (15-30 Mart) mümkün olacaktır ki bu da verimi önemli oranda artıran bir faktördür. Ayrıca bu çeşitler dik büyüdüklerinden biçerdöverle hasadı yapılabilmektedir. Böylece hem daha geniş alanlarda ekimi yapılabilecek, hemde nohut tarımındaki önemli sorunlardan olan elle hasattaki işçi bulma sorunu ortadan kalkacak, üretim maliyeti çok önemli oranda düşecek ve karlılığın artışı sağlanmış olacaktır” şeklinde konuştu.

Parlak, “Niğde’nin yerel çeşitlerle verim en çok 80-100 kg. iken bu çeşitlerle verimin 150 kilogram’ın üzerine çıkarılması hedeflenmektedir. Her iki çeşitte yüksek verimli çeşitler olup ortalama verimleri Azkan’da 160 kilogram, Çağatayda 190 kilogramdır” dedi.
 
 

Ekleme Tarihi
21.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Nohut, Niğde’de Gelir Kapısı Olacak
Link: Nohut, Niğde’de Gelir Kapısı Olacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız