Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Bozkırın çiftçileri 'yağlık ayçiçeği'ni sevdi

 
Arpa, buğday ve nohut ekimi ile ünlü Kırşehir'in Kaman ilçesindeki çiftçiler, son yıllarda ekimi, hasadı ve bakımının kolay olması ve pazar sorunu olmaması nedeniyle yağlık ayçiçeğine yöneliyor.

Kaman Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Sevim, yaptığı açıklamada, ilçe, belde ve 22 köyde yağlık ayçiçeği ekiminin hızla arttığını söyledi.

Alternatif tarım ürünlerine yönlendirme çalışmaları kapsamında ayçiçeği üretimiyle ilgili 3 yıldır çiftçilere eğitim verdiklerini ifade eden Sevim, üretim konusunda ciddi artışlar yaşandığına işaret ederek, şöyle konuştu:

"2010 yılında Kaman'da 658 dekar olan yağlık ayçiçeği ekimi 2011 yılında bin 700 dekara, 2012 yılında 7 bin dekara, 2013 yılında ise 15 bin 515 dekara kadar ulaşmıştır. Çiftçilerimizin yağlık ayçiçeği ekme konusundaki istekleri, bizlerin de eğitim çalışmaları ile artarak devam etmektedir. Önümüzdeki yıllarda üretimin daha da artacağını tahmin ediyoruz. Kaman, İç Anadolu Bölgesinin en önemli tarım merkezlerinden birisi. Yağlık ayçiçeği bitkisinin alternatif ürün olarak bu bölgeye girmesiyle beraber arpa, buğday ve nohut ekiminde azalma, ayçiçeği üretiminde ise artış yaşanmaya başladı."
 
Dekarda 350 kilo verim alınıyor

Sevim, Türkiye'nin yağ ihtiyacının karşılanması için yağlık bitkilerin çok önemli olduğuna dikkati çekerek, "2013 yılı itibariyle Bakanlığımız yağlık ayçiçeğine kilo başına 24 kuruş destek veriyor. Birlikler kilo başına 1,5 liradan alım yapıyor. Bu durum, çiftçilerimizi rahatlatıyor. Çünkü yağlık ayçiçeğinin pazar derdi yok. Üstelik bölgede yetişen ayçiçeğin yağ oranı da yüksek" dedi.

Bozkırda ayçiçeği veriminin de iyi olduğunu vurgulayan Sevim, kıraç alanlarda dekar başına 130 kilograma, sulu tarım yapılan yerlerde ise 300-350 kilograma kadar üretim yapıldığını ifade etti.

Ayçiçeğinin ekimi, bakımı ve hasadının da kolay olduğunu anlatan Sevim, "Masrafları daha az. Alıcısı hazır. Özellikle birlikler vasıtasıyla çiftçilerimiz ürünlerini çok rahat değerlendirmektedir" diye konuştu.

Çiftçi memnun

Kaman'da arpa, buğday ve nohut tarlalarını bozarak ayçiçeği üretmeye başlayan çiftçi Halit Alkan da "Eskiden sadece arpa ve buğday ekerdik. Yağlık ayçiçeğini görünce bu ürüne yöneldik. İşçiliği basit, biçerdöverlerle hasadı daha kolay. Kazancı daha çok. Çerezlik ayçiçeği işçiliği ve hasadı biraz daha zor oluyor. Çiftçi, arpa, buğdayı terkedip, yağlık ayçiçeği ekimine ağırlık veriyor" dedi.
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
21.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Bozkırın çiftçileri 'yağlık ayçiçeği'ni sevdi
Link: Bozkırın çiftçileri 'yağlık ayçiçeği'ni sevdi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız