Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Siyah incirin fiyatı dibe vurdu

Dalında hızlı olgunlaşan "Bursa siyah inciri"nin fiyatı dibe vurdu.

Bu yıl sıcak ve rüzgarlı hava koşulları nedeniyle hasadına yaklaşık 10 gün erken başlanan siyah incirin kısa sürede olgunlaşması ve bollaşmasına ihracatçılar da cevap veremeyince üreticiden çıkış fiyatı 3 liradan 1 liraya geriledi.

Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Sabri Akçalar, Bursa siyah incirinin yüzde 65'nin merkez Osmangazi ilçesinden, kalanının da merkez Nilüfer ile Mudanya ilçelerinden sağlandığını söyledi.

Bu yıl incirin, sıcak ve rüzgarlı hava koşulları yüzünden dalında erken olgunlaştığını belirten Akçalar, bu gelişmeye ihracatçıların bile yetişemediğini anlattı.

Üretici için fiyat bakımından iyi başlayan sezonun kötü gittiğini vurgulayan Akçalar, "Kesim tarihinde fiyat 3 liradan açıldı. Daha önce de iç piyasada 4-5 lirayı gördü. Bugün 1,5 lira. Firmaların bazıları kapalı. Ağustos ayının ilk haftasında olgunlaşmasından dolayı bu sene incir ağustos ayında oturdu. Bunun sebebi şu; çok fazla ürün çıkıyor, ihracatçılar yetiştiremiyor, depoları, elemanları yetmiyor, mecburen fiyatı düşürüyorlar" dedi.

"Bir anda olgunlaşmasından dolayı piyasalar sıkıştı"

Akçalar, üründeki bolluğun şu anda en üst seviyede olduğunu, buna karşı talebin düşük kaldığını dile getirdi.

İncirin birden olgunlaşması ve hasadı sıkıştırmasının sözkonusu olduğuna dikkati çeken Akçalar, şöyle konuştu:

"Rüzgar ve sıcak bir araya geldi. Bu yıl hasat, ağustosun ilk haftasında başladı. Oysa her yıl ağustos sıcaklarını atlatıyordu, ağustosun 17-18'i gibi kesim oluyordu. Bu sene kesim, 9 Ağustos'ta başladı. Sıcaklara denk geldi. Dolayısıyla incir sıkıştı. Bir anda olgunlaşmasından dolayı piyasalar sıkıştı ama önümüzdeki hafta düzeleceğine inanıyoruz, öyle ümit ediyoruz. Bursa siyah incirinin üreticiden çıkış fiyatı 3 liraydı, şimdi 1,5 lira hatta bazı firmalar 1 liraya kadar düşen fiyatlarla alım yapıyor."

Bir incir ağacından hasat süresince onlarca kez ürün toplandığı ve ara dönemlerde 2-3 gün kadar yeni meyvelerin olgunlaşmasının beklendiği bilgisini veren Akçalar, bu süreçte ihracatçının kendisini toparlama imkanı bulacağını belirtti.

Akçalar, ihracatçının günlük iki tır çıkarması gerekirken 4 tır mal aldığına işaret ederek, "Deposu sıkışıyor, işçisi yetmiyor. Kimse fiyatları düşürmekten yana değil aslında, ihracatçılar da değil ama deposu sıkıştığı için 'mal gelmesin' diye fiyat düşürüyor. Bu sefer bütün piyasa onlara uyuyor. Yani sıkıntı orada; malın fazla çıkmasından, olgunlaşmanın sıkışmasından" ifadesini kullandı.
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
22.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Siyah incirin fiyatı dibe vurdu
Link: Siyah incirin fiyatı dibe vurdu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız