Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Türkiye'nin Canı Kampanyası Umut Veriyor

Türkiye'nin Canı, biyolojik çeşitliliğimizin korunması için umut veriyor.


WWF-Türkiye tarafından ülkemizin biyolojik değerlerinin korunması için başlatılan Türkiye'nin Canı Kampanyası kapsamında hibe desteği alan doğa koruma projeleri başarıyla tamamlandı. Küre Dağları'nda yetişen doğal makro mantarlar, sadece Trakya'da yaşayan yer yediuyurları, Antalya'nın endemik bitkileri, Hatay'ın kutsal sayılan dağ ceylanları ve tehlike altındaki deniz kaplumbağaları ile Akdeniz'de keşfedilen yarasa kolonileri ve bu türlerin doğal yaşam alanları araştırıldı, korunmaları yönünde adımlar atıldı. Tamamıyla yerel girişimlerce geliştirilen ve yürütülen projelerle elde edilen bilgiler, biyolojik değerlerimiz hakkında bilinmeyenlere ışık tutuyor ve türlerin, kendi yaşam alanlarında, ortak bir değer olarak varlığını sürdürmesinde yöre halkınca oynanabilecek rolün önemini ortaya koyuyor.

WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak, "Projelerle elde edilen kazanımlar, türlerin ve yaşam alanlarının uzun vadeli koruma stratejilerinin hayata geçirilmesi açısından önemli bir boşluğu doldururken aynı zamanda yöre halkının kendine ait bu değerleri daha iyi tanımasına ve sahip çıkmasına olanak sağlıyor. Türkiye'nin Canı Kampanyası'nda ilk hibe dönemini başarıyla geride bırakırken, yeni dönem için kaynak yaratma çabalarımıza devam ediyoruz. Bireylerden gelen bağışlar, hibe fonunu oluşturmamızda önemli bir rol oynuyor. Kampanyaya destek olmak isteyenler, CAN yazıp 8486'ya mesaj göndererek 5 TL bağışta bulunabilir," dedi.

WWF-Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Bayar "Kalıcı doğa koruma çözümlerinin hayata geçirilmesinde yöre halkının, yerel sivil toplum kuruluşlarının ve yerel yönetimlerin etkin katılımı ve işbirliği kaçınılmaz. Türkiye'nin Canı Programımızdan hibe desteği alan projelerin her biri, bu işbirliğinin çok güzel örneklerini sergiliyorlar. Çok yakında yapacağımız ikinci hibe çağrısı ile korunmaya muhtaç daha pek çok doğal değerimize el uzatabilmeyi umut ediyoruz," dedi.

Yerel sivil toplum kuruluşlarınca geliştirilip uygulanan doğa koruma projeleri için maddi destek sağlayan Türkiye'nin Canı Kampanyası, biyolojik çeşitlilik konusunda farkındalık yaratmayı ve bu konuda yapılması gereken çalışmaları ülke genelinde yaygınlaştırmayı amaçlıyor. 2010 yılında başlatılan kampanya kapsamında oluşturulan fonla Eylül 2011'de yapılan hibe çağrısına tüm Türkiye'den 55 proje başvurusu yapılmış, desteklenen altı proje Şubat 2012'de uygulanmaya başlamıştı.

Uygulama aşamasında da WWF-Türkiye tarafından desteklenen ve yerel sivil toplum kuruluşlarınca yürütülen altı proje ve elde edilen sonuçlar şöyle;

- Antalya'nın Beşi Bir Yerde Projesi - Antalya Orkidelerini ve Biyolojik Çeşitliliğini Koruma Derneği

Antalya'da yayılış gösteren beş endemik bitki türünün [Kemer Orkidesi (Ophrys climacis), Olimpos Safranı (Crocus wattiorum), Side Canavar Otu (Orobanche sideana), Kaputaş Andızotu (Inula sechmenii), Kangay (Rhaponticoides hierroi)] yayılış alanları belirlendi. Kemer Orkidesi ve Kaputaş Andızotunun yeni yayılış alanları bulundu. Türlerin uygun sayıda bireyleri Akdeniz Üniversitesi Botanik Bahçesi'ne ve tohumları Türkiye Tohum Gen Bankası'na aktarıldı. Doğadaki varlıklarının devamı için elde edilen tür yayılış bilgileri, Antalya Orman Bölge Müdürlüğü Amenajman Planları'na entegre edildi.

- Hatay Dağ Ceylanlarının Yaşam Ortamlarının İyileştirilmesi ve Risklerin Azaltımı Projesi - Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şubesi

Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde yapılan çalışmalar, Orman ve Su İşleri 7. Bölge Müdürlüğü ve Hatay Şube Müdürlüğü'nün katılımıyla ilk resmi ceylan sayımı gerçekleştirildi ve 230 birey tespit edildi. Ziyaretçilerin ve yöre halkının türü tanımasını ve korumasını sağlamak amacıyla kurulan ceylan gözlem merkezine yapılan ziyaretlerle yöredeki eko-turizm faaliyetleri destekleniyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından, dağ ceylanları için bir üreme istasyonu kurulacak.

- Küre Dağlarının Şapkalı Gizemi Mantarlar Projesi – Küre Dağları Ekoturizm Geliştirme Kooperatifi

Küre Dağları Milli Parkı ve Kastamonu çevresinde yayılış gösteren 30 doğal mantar türü tespit edildi. Mantar uzmanları tarafından bölgedeki doğal mantar türlerinin ekoturizm açısından önemi ve mantarların yemek yapımında kullanımı konusunda yöre halkına eğitimler verildi, uygun mantar toplama teknikleri anlatıldı. Proje, İtalya'nın Torino kentinde gerçekleştirilen uluslararası Salone del Gusto (Lezzet Festivali) ve Terra Madre (Toprak Ana) etkinliğinde tanıtıldı.

- Samandağ Kumsallarında Üreyen Yeşil Deniz Kaplumbağalarının Korunması Projesi
 
Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği Samandağ kumsalında yürütülen arazi çalışmalarında 247 yuvanın % 96'sı korundu. Deniz kaplumbağası yavrularının % 80,9'u güvenli bir şekilde denize ulaştı. Kumsal temizliği için kum eleme makinesi yardımıyla kumsal katı atıklardan arındırıldı. Son üç yılda Samandağ kumsalına yapılan yuvaların kuluçka başarı oranları ile karşılaştırdığında önceki yıllara göre başarıda yaklaşık %24'lük artış sağlandı.

- Yeraltının Dev Kanatları, Mısır Meyve Yarasaları Projesi - Boğaziçi Uluslararası Mağara Araştırmaları Derneği

Kaş-Alanya ve Mersin-Hatay arasındaki mağaralarda yapılan popülasyon çalışmalarında yaklaşık 10 bin birey tespit edildi. Türkiye'de yarasa türlerine ve yaşam alanlarına yönelik ilk yayın niteliğini taşıyan "Yarasalar ve Mağara Ekosistemleri" el kitabı hazırlandı. Proje kapsamında, Türkiye'de mağara konusunda çalışan gruplar bir araya geldi. Yarasaların korunması için Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile proje bulguları paylaşıldı.

- Yer Yediuyuru Yokolmasın Projesi- Yaban Hayatı Araştırma Derneği

Edirne, Tekirdağ ve Çanakkale'de yürütülen arazi çalışmalarında tehlike altındaki bu türe ait 10 birey tespit edildi. Son derece nadir görünen yer yediuyurunun, doğal ortamında hem yetişkin hem de yuvadan yeni çıkan genç bireyleri dünyada ilk defa fotokapanla fotoğraflandı. Türü tanıtan yayınlar hazırlanarak yöre halkı ve yerel yetkililer arasında farkındalık yaratıldı.
 
 
 

Ekleme Tarihi
22.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Türkiye'nin Canı Kampanyası Umut Veriyor
Link: Türkiye'nin Canı Kampanyası Umut Veriyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız