Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
İncir üreticisine fiyat şoku 

İncir üreticisine fiyat şoku

BURSA (CİHAN)- İncir fiyatlarının 3 liradan 1,5 liraya kadar gerilemesi üreticileri kara kara düşündürüyor.
 
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı Bursa siyah incirinin normalden 10 gün önce olgunlaşmasının piyasaya fazla ürün girmesine ve buna bağlı olarak da fiyatların düşüş göstermesine neden olduğunu söylüyor.

Salih Çalı, incirdeki fiyat düşüşünü, "Ekonominin fiyatla ilgili en önemli kuralı bilindiği üzere arz-talep dengesidir. İncir fiyatları da bu çerçevede oluşuyor. Bu sene iklim koşulları nedeniyle Bursa Siyah İnciri için normalden 10 gün kadar bir erkencilik ve hızlı bir olgunlaşma dönemi yaşıyoruz. Bu durum da incir fiyatlarına olumsuz yansıdı." ifadeleriyle anlattı.

Dış pazarda ise özellikle ihracatın yapıldığı AB ülkelerinde tatil gibi nedenlerle talebin yeterli olmadığını da ifade eden Çalı, "Ayrıca bu durumun bir başka yansıması ise birçok firmanın incir işine girmesi nedeniyle pazar büyükmüş gibi algılanarak pazarda baskıyı daha da artırması. Maalesef ‘ihracatçı fazlası’ piyasada en büyük baskı oluşturuyor." dedi.

Ürün fiyatlarının ihracatçıların da elinde olmayan nedenlerle, üretici nezdinde arzu edilen seviyede olmaması sorununu kısa sürede aşacağını ümit ettiklerini söyleyen Dr. Çalı, üreticilerin yanında olduklarını vurguladı.

UYMSİB olarak Bursa Siyahı İnciri (BSİ) ile ilgili doğrudan ve dolaylı olarak birçok çalışma yaptıklarını vurgulayan Çalı, kesim ve ihraç izin tarihlerinin belirlenmesi, İncir Ethephon toplantıları, İncir yılı organizasyonları gibi etkinliklerin önemine işaret etti.
CİHAN

Ekleme Tarihi
22.08.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: İncir üreticisine fiyat şoku,İncir üreticisi, fiyat şoku
Link: İncir üreticisine fiyat şoku




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız