Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Manisa'da bir inek bir batında dördüz doğurdu from gida_tarim on Vimeo.

 


Manisa'da bir inek bir batında dördüz doğurdu

Manisa merkeze bağlı Karayenice köyünde, bir çiftçiye ait inek bir batında dördüz doğurdu. Holstein cinsi ineğin dünyaya getirdiği dördüzler, köylülerin ilgi odağı oldu. İneğin ve dert yavrusunun sağlık durumu iyi durumda.

Manisa merkeze bağlı Karayenice köyünde çiftçilikle uğraşan Necmettin Kaplan’ın (38), üç ineğinden Holstein cinsi ineği, bir batında 4 yavru dünyaya getirdi. Dördü de dişi olan buzağılar, Karayenice köyünde ilgi odağı oldu. Hatta çevre köylerden dahi dördüz buzağıları görmeye gelenler dahi oluyor.

Dördüzlerin doğumunu gerçekleştiren veteriner hekim Tahir Akyol, bir ineğin dördüz doğurmasının ender karşılaşılan bir durum olduğunu söyledi. İneğin suni tohumlama yöntemiyle hamile kaldığını dile getiren Akyol, bunun çok ender karşılaşılan bir olay olduğunu kaydetti. Daha önce bir ineğin üçüz doğurduğunu duyduğunu belirten Akyol, bu doğumla birlikte bir ineğin ilk kez dördüz doğurduğunu gördüğünü belirtti. Bunun gayet sevindirici olduğunu dile getiren Akyol, dördüzlerin ve annelerinin sağlık durumunun gayet iyi olduğunu ve hepsinin kontrolleri altında olduğunu ifade etti. Akyol, buzağıların ve annesinin şu an için hiçbir sağlık probleminin olmadığını aktardı.

Dördüzlerin sahibi Necmettin Kaplan da ineğinin dördüz doğurmasına çok sevindiklerini ve şaşırdıklarını söyledi. Köylülerin de şaşırdığını dile getiren Kaplan, herkesin dördüzleri görmeye geldiğini ifade etti. Böyle bir şeye kendisinin ve kimsenin inanamadığını dile getiren Kaplan, “İneğin dördüz doğuracağını bilmiyorduk. Eğer bilseydik ineğe daha iyi bakardık. Yemi kısıtlı olduğundan idareli verdik. Eğer dördüz doğacağını bilseydik bulup, buluşturup daha iyi bakmaya çalışırdık.” dedi.

Dördüzlerin sağlık durumunun iyi olduğunu ancak biraz süt sıkıntısı yaşacaklarını belirten Kaplan, “Annesinden besliyoruz ancak yeterli gelmiyor. Diğer ineklerden süt sağıp biberonla besliyoruz. Çünkü annesinin sütü hepsine yeterli gelmiyor.” diye konuştu.

Şu an için dördüzleri satmayı düşünmediklerini, ancak uygun fiyat veren olursa belki düşüneceklerini ifade eden Kaplan, dördüzlerin bakımında zorlandıkları için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’den destek beklediklerini söyledi.
 
 
 
 
(CİHAN) 

Ekleme Tarihi
23.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Manisa,inek, dördüz, buzağı, yavru, hayvancılık, haber, haberler, tarım, tarım haberleri, tarımsal haberler,
Link: Manisa'da bir inek bir batında dördüz doğurdu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız