Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
çiftlik inekler 


Besi çiftliklerini teker teker topluyor

Sıfır faizli kredilerle kurulan çiftlikler kapanma noktasına geldi. Çok sayıda çiftlik sahibi kredilerini ödeyemiyor. Ankara merkezli bir şirketin ise, mali zorluk içindeki çiftlikleri satın aldığı öğrenildi. Şirketin sahibi Sedat Güleçyüz, 30’a yakın çiftlik sahibinin kendilerine teklifte bulunduğunu söyledi. Şimdilik 4 çiftlik satın aldıklarını söyleyen Güleçyüz, Avrupalı yatırımcılar ile ortaklığa gidebileceklerini aktardı.


2010 sonunda verilmeye başlayan “sıfır faizli” krediler ile yüzlerce yeni çiftlik kuruldu. Bu tesisler için 3 milyar liralık kredi kullandırıldı. Ancak, girdi fiyatlarında önlenemeyen yükseliş, yurtdışında alınan hayvanların pahalı oluşu ve tecrübesizlikler, çok sayıda işletmeyi kapanma noktasına getirdi.


Hürriyet Dünyası’nın geçtiğimiz günlerde gündeme getirdiği konu ile ilgili birçok çiftlik sahibi, batak durumda olduklarını, çiftliklerini satmak istediklerini ifade etmişti.


Sektörde ardı sıra olumsuz haberlerin geldiği bir süreçte Ankara merkezli Agroplus şirketinin, mali zorluk içindeki çiftlikleri satın almak için çalışmalar yürüttüğü anlaşıldı. Şirketin Genel Müdürü Sedat Güleçyüz, 2 yıl kadar öncesine kadar, sektörde güçlü bir tedarikçi olarak rol aldıklarını, 7 bin kadar damızlık düvenin ithalatını yaptıklarını söyledi. Güleçyüz, getirdikleri hayvanların 30 kadar çiftliğe dağıttıklarını söyledi.
 
SATILIK ÇİFTLİK FURYASI
 
Dağıttıkları hayvanlardan 1000 kadarının telef olduğunu söyleyen Güleçyüz, “Birçok çiftlikteki durumun içler acısı. Hayvanlar yanlış beslemeden, tecrübesizlikten ölüyor” dedi. Güleçyüzç, çok sayıda çiftliğin satışa çıkarıldığını “Herkes çıkmak istiyor” sözleri ile ifade etti. İnternet üzerinde satışa çıkarılan çiftlik sayısının 1000’e yakın olduğu anlaşıldı. İcraburada.com sitesinin verilerine göre ise 10 çiftlik icradan satış için gün bekliyor.


Güleçyüz, sektörde işlerin kötüyü gittiğini ifade ederek “Sektörel iflas yaşanabilir” iddiasında bulundu. Güleçyüz, mali zorluk yaşayan ve tecrübe sorunu yaşayan birçok çiftliğin olduğunu ifade ederek şimdiye dek 4 çiftliği satın aldıklarını söyledi. Kimi durumlarda aldıkları çiftliklerin borçlarını üstlendiklerini, kimi durumda da anlaştıkları bedel üzerinde ödeme yaptıklarını kaydetti. Güleçyüz, Çorum’da 120 büyük baş 1000 küçükbaş hayvanın bulunduğu çiftliği satın aldıklarını söyledi. Yine Elazığ’da 200 ve 600 büyük baş hayvanın bulunduğu iki çiftliği satın aldıklarını söyledi.
 
30 ÇİFTLİKTEN 'BİZİ ALIN' TEKLİFİ

Güleçyüz, 30’a yakın çiftliğin kendilerine teklifte bulunduğunu ifade ederek “Avrupalı firmalar ile temastayız. Aldığımız çiftliklerde onlarla da ortaklık yapabiliriz. Türkiye bu konuda önemli bir üs olarak görülüyor. Irak ve Körfez ülkelerine hayvan satışı için değerlendirilebilmek isteniyor.
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
23.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: çiftlik, hayvancılık, iflas, kredi, Besi çiftlikleri, besi, haber, haberler, tarım, tarım haberleri, tarımsal haberler
Link: Besi çiftliklerini teker teker topluyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız