Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Dikenli İncir Şifa Kaynağı 


Dikenli İncir (Frenk Yemişi) Şifa Kaynağı

Toplaması zor, yemesi tatlı Frenk yemişi (dikenli incir) yaz yorgunluğunda dinlendiriyor. Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde yoğun yetişen Frenk yemişi, tadının lezzetli olmasına karşı üzerindeki dikenleri nedeniyle toplaması zor bir meyve. Çoğu zaman toplaması zor olduğu için Ege ve Akdeniz kıyılarında dalında çürümeye terk edilen meyve Manavgat pazarlarında göze çarpıyor. Vitamin deposu olduğu ifade edilen meyvenin tanesi 1 liradan satılıyor.

Dikenli incir Manavgat semt pazarlarında tanesi 1 liradan alıcı buluyor. Kesilmiş şekilde satışı ise 2 lira. Manavgatlı Emine Baştuğ, zor şartlarda topladıkları Frenk yemişini tanesini bir liradan sattığını söyledi. Semt pazarlarında ortalama 40 dikenli yemiş sattığını belirten Bağtuğ, dikenli incirin halk arasında Hint ve Frenk yemişi ismi ile bilindiğini ve toplamasının çok zor olduğunu söyledi. Dikenli incirin ince dikenlerinin ellerine batmaması ve kaşıntı yapmaması için eldiven kullandığını belirten Baştuğ, "Frenk yemişinin toplaması çok zor. Ele dikeni battığı için toplamaya kimse yanaşmıyor. Semt pazarlarında tadını merak eden turistlerde satın alıyor. Dikenli yemişi kabuğundan ayırmasını maşa ve bıçak kullanarak yapıyorum. Temizleyerek tanesini 2 liradan satıyorum. Frenk yemişini yerleşik Alman ve Hollandalılar çok seviyor." diye konuştu.
 
ŞİFA KAYNAĞI

Manavgat Sağlık Derneği (MASADER) Başkan Yardımcısı Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Emin Canan, halk arasında Frenk yemişi bilinen meyvenin adeta vitamin deposu olduğunu söyledi. Frenk yemişinin çok güçlü C vitamini deposu olduğunun altını çizen Canan, yaz aylarında terlemeye bağlı güçsüz kalmada vücudun gün boyu dinç kalması için bir dikenli yemiş yemenin yeterli olacağını ifade etti. Frenk yemişinin vücudu dinç tutma yanı sıra midenin kolay çalışmasını sağladığını belirten Canan, şöyle devam etti: "İçerdiği vitaminler sayesinde iyi bir şifa kaynağı olan dikenli incir, öncelikle sindirim sistemimizi düzenler, bağırsaklarımıza iyi gelerek kabızlığı giderir. Stres, yorgunluk ve bitkinliğe iyi gelir. Dikenli incir sayesinde yorgunluğumuzu üstümüzden atarak zinde bir vücuda kavuşabiliriz. Özellikle yaz aylarının çok sıcak olması sebebiyle bitkinlik, yorgunluk hepimizin sorunudur. Dikenli incir tüketerek kendimizi çok daha zinde hissedebiliriz."
 
 
 
 
(CİHAN) 

Ekleme Tarihi
24.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: frenk yemişi, frenk, meyve, Yaz, Hint, Eldiven, vitamin, Akdeniz, Manavgat, Dikenli incir, haber, haberler,gıda, gıda haberleri
Link: Dikenli İncir (Frenk Yemişi) Şifa Kaynağı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız