Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Fındıkta aflatoksine karşı makineli kurutma

Fındığın iyi kurutulamamasından kaynaklanan ve fındık ihracatında önemli sorunlara neden olan aflatoksine karşı makineli kurutma hayata geçirildi.

Yağışlı geçen Karadeniz'de fındığı kurutamayan üreticilerin imdadına fabrikalardaki kurutma makineleri yetişti. Ordu'da bazı fındık fabrikaları üretici tarafından nemli halde pazara indirilen fındığı kurutma makineleriyle kurutuyor.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Fındık kurutma makineleriyle fındıkta oluşan aflatoksine son vermek istiyoruz" dedi.

Fındık kurutma makineleriyle fındıkta oluşan aflatoksine son vermek istediklerini söyleyen Gürsoy, son yıllarda fındıkta aflatoksin oluşumunda bir artış gözlemlendiğini, bunda kurutmaya yönelik yapılan hataların etkili olduğunu ve Karadeniz Bölgesi'nde hava şartlarının günlük değişebildiği için ürünün tam kurumadan pazara indirildiğini vurguladı.

"Fındıkta neme bağlı olarak oluşan aflatoksin son yıllarda ihracatçıların adeta başının belası olmuştu"diyen Gürsoy, şunları kaydetti:

"Çünkü ihraç edilen Türk fındığı zaman zaman bu nedenlerden dolayı geri dönebiliyor ve bu da ürünümüzün markasına zarar veriyordu. Bu nedenle fındıkta aflatoksin oluşumunun önüne kurutma makineleri ile geçmeyi planladık.”

Gürsoy bu kapsamda yurt dışından ilk etapta üçer tonluk üç adet kurutma makinesi getirdiklerini ve amaçlarının fındık kurutma makineleriyle fındıkta oluşan aflatoksine son vermek olduğunu dile getirdi.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz de fındık kurutma makinelerinin fındıkta aflatoksin sorununa fayda sağlayacağına inandığını söyledi. Son yıllarda kurutmaya yönelik, yanlış depolama ve kullanılan malzemelerden kaynaklı olarak fındıkta aflatoksin oluştuğunu ifade eden Karadeniz, "Bu nedenle fındığın tadında ve renginde değişiklikler oluyordu" diye konuştu.

Karadeniz, fındık işletmelerinin fındık kurutma makinelerini tercih etmelerini son derece olumlu karşıladığını da kaydetti. 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
24.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Fındık, aflatoksin, makineli kurutma, kurutma, makine, Karadeniz,
Link: Fındıkta aflatoksine karşı makineli kurutma




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız