Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
çiftçi 


Devletin çiftçiye destek fonundan garip banka kesintisi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, çiftçiye bu sene vereceğini duyurduğu 9 milyar TL destekleme fonunu Ziraat Bankası üzerinden dağıtmaya başladı. Ancak çiftçiler devletin kendisine taahhüt ettiği destek fonunu, kuruşu kuruşuna bankadan alamadıklarından dert yanıyor. Kahramanmaraşlı pamuk üreticileri, devletten aldıkları destekleme fonu karşısında bankadan dekontta alamadıklarını söyledi. Çiftçiler, "Eğer dekont almak istersek bankaya 30 TL gibi bir para ödememiz gerekiyor." dedi

Cihan Haber Ajansı muhabirinin konuyla ilgili yaptığı araştırmada, ilgili Bakanlığın bünyesinde çalışan Tarım ve Reform Genel Müdürlüğü yetkilileri söz konusu kesintinin Maliye Bakanlığı talimatıyla banka tarafından yapıldığı bilgisini verdi. Ancak bankanın çiftçiye mutlaka dekont vermesi gerektiğini vurgulayan Tarım Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, bankanın 30 TL karşılığında dekont vermesini de eleştirdi. Aynı yetkili, "Ben nasıl hesabımdaki parayı çekince karşılığında dekont alıyorsam, çiftçi de kendi hesabında yatan parayı çekince dekont alması gerekiyor. Ayrıca bir ücret karşılığında dekont vermenin manası nedir? Banka, daha önce birkaç kez destekleme miktarı alan çiftçiden Hesap İşletim Ücreti kesiyordu. Biz bu konuda vatandaşın mağdur olmaması için çok uğraşlar verdik. Ancak 3 milyon çiftçiye tek tek ulaşma imkanımız yok." diye sitem etti.
 
HANGİ ÇİFTÇİNİN NE KADAR DESTEKLENECEĞİ LİSTEDE VAR

Bu arada Kahramanmaraş Tarım İl Müdürlüğü’nün '2012 yılı Prim Uygulamaları' başlığı altında yayımladığı listeye göre hangi çiftçinin ne kadar destekleme fonu alacağını görmek mümkün. Ancak çiftçiler isimleri karşısında yazan destekleme fonlarını, söz konusu bankadan tamamen alamadıklarını öne sürdü. Üstelik Kahramanmaraş’ın bazı pamuk üreticileri, bankadan aldıkları fonun karşılığında dekont alamadıklarını, dekont almak için merkez şubeye gidip üstelik dekont karşılığında 30 TL gibi bir ücret ödediklerini anlattı.
 
ÇİFTÇİLER NE DİYOR?

Pamuk üreticilerinden Ramazan Ekiz, Kahramanmaraş Tarım İl Müdürlüğü’nden kendisine 3 bin 990 TL’lik bir destekleme fonu alacağına dair belge aldı. Ancak bankaya gittiğinde kendisine 3 bin 900 TL ödendi. Ramazan bey 90 TL’nin neden kesildiğini, söz konusu bankaya sormuş ancak banka yetkilileri hesabında ne kadar para varsa onu verdiğini, ayrıca bir kesinti yapmadıklarını söylemiş. Ramazan Ekiz, bankadan dekont istemesi üzerine banka yetkilileri dekont veremediklerini söylemiş. Bunun üzerine pamuk üreticisi Ramazan Ekiz, Kahramanmaraş merkez şubesinden dekont almaya gitti, ancak banka ücretsiz vermesi gereken dekontu tam 30 TL karşılığında çiftçi Ramazan Ekiz’e verdi. Böylece devletin çiftçi Ramazan Ekiz’e destekleme miktarı olarak taahhüt ettiği 3 bin 990 TL’nin 120 TL’sini banka kesti.
Olayın devamını Ramazan Ekiz şöyle anlattı:
 
"Bankaya soruyorum bu kesilen para nereye gitti diye ama bana kesinti yok diyor. Hayır bir yere kesildiyse bir açıklama yapsınlar. Devletin bize ne kadar para ödeyeceğini gösteren bir liste var tüm çiftçilerin elinde. Buna rağmen banka hala kesinti yok diyor. Bazı çiftçi arkadaşlarımıza 600 TL bazılarına bin TL kesinti yapıldı. Kesilen paralar hiç de cüzi miktarlar değil."

Çiftçiler Ziraat Bankası yetkililerinden açıklama beklediklerini kaydetti. Ramazan Ekiz, "Biz bunca insandan kesilen paranın nereye gittiğini soruyoruz. Herhangi bir yere kesilmiş olabilir ama bize kesinti yok demeleri ortada bir çelişki doğuruyor. Devletin bize taahhüt ettiği paranın tamamını neden Ziraat Bankası’ndan alamıyoruz." diye ekledi.

Diğer bir pamuk üreticisi Dursun Ekiz'in de Kahramanmaraş Tarım İl Müdürlüğü'nün ödeme listesine göre devletten 30 bin 682 TL destekleme fonu alması gerekiyor. Ancak Dursun Ekiz bankaya gittiğinde alması gereken paradan 610 TL kesildiğini aktardı.
 
ZİRAAT BANKASI YETKİLİLERİ SESSİZ

Öte yandan konuyla ilgili telefonla ulaşılan Ziraat Bankası yetkilileri ise yapılan uygulama hakkında açıklama yapmaktan kaçındı.
 
 
 
 
 
(CİHAN) 

Ekleme Tarihi
25.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Devlet, çiftçi, destek fonu, garip banka kesintisi, banka, kesinti, fon, destek, haber, haberler, tarım, tarımsal haberler
Link: Destek fonundan garip banka kesintisi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız