Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Türk kebabının yeni favorisi 'Intense' domatesi

Küçük yabani domates ile geleneksel tarla domatesinin melezlenmesiyle üretilen suyunu bırakmayan Intense, yurt dışında sandviç sektörünün, Türkiye'de ise kebabın favori domatesi haline geldi.

Nunhems Tohumculuk firması ve Intense Tedarik Zinciri Uzmanı Cenk Nadir, kendi firmalarından bir ıslahçının yeni keşif çalışmaları kapsamında yaklaşık 10 yıl süren ıslah çalışmaları sonucunda Güney Amerika'da yetişen küçük yabani domates ile geleneksel tarla domatesinin melezlenmesiyle "Intense" adlı suyunu bırakmayan domatesin ortaya çıktığını ve yaklaşık 3 yıl önce üretim çalışmalarının başladığını söyledi.

Domatesin yurt dışında suyunu bırakmadığı için sandviç sektöründe çok tutulduğunu anlatan Nadir, suyunu bırakmadığı için ekmeği ıslatmadığını, hamurlaştırmadığını, taze görünümünü koruduğunu ve insanların sandviçleri yerken üstlerinin batmadığını kaydetti. Nadir, birçok hava yolu şirketlerinin de yolculuk sırasında Intense domatesi kullanılan sandviçlerin tercih edildiğini dile getirdi.

Türkiye'de ise bu domatesinin en çok kullanıldığı alanlar konusunda yaptıkları araştırmada, mangalın ilk planda yer aldığını ifade eden Nadir, "Kebapçıların en büyük sıkıntısı domates suyunun mangal ateşini zayıflatması, mangalda dokusunun bozulması ve kebabın yanında hoş bir görüntü oluşturmaması... Intense ise suyunu bırakmadığı için dokusu bozulmuyor, etin yanında güzel bir görünüm sunuyor. Bu açıdan Intense, Türk kebapçıların vazgeçilmez domatesi haline geldi" diye konuştu.

Bu domates çeşidinin menemen, güveç gibi yemek türlerinde de elverişli olduğunu anlatan Nadir, Intense domatesin normal domateslerle aynı su oranına sahip olduğunu ancak hücrelerinin esnekliğinden dolayı kesildiğinde ya da sıkıldığında kolaylıkla suyunu bırakmadığını kaydetti. Nadir, Intense rendelendiğinde koyu renkli ve lezzetli soslar da elde edilebildiğini belirtti.

Yılda 6 bin ton üretim

Yaklaşık 12 yıldır tarım alanında farklı çeşitler üzerinde üretim yapan Despak firması Genel Müdürü Durali Doğan, yaklaşık 3 yıldır üretimi yapılan Intense adlı domatese talebin her geçen yıl arttığını söyledi.

Bu yıl 4 üretim periyotu halinde 6 bin ton üretim yaptıklarını dile getiren Doğan, yaklaşık 2 bin ton ürünü ihraç ettiklerini, geri kalan kısmını ise iç piyasaya sunduklarını kaydetti. Doğan, domateslerin Rusya, Romanya, Ukrayna ve Almanya'daki müşterilere satıldığını belirtti.
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
26.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Domates, Intense domates, Kebap
Link: Türk kebabının yeni favorisi 'Intense' domatesi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız